<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=201917" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: 2038 г. влезе ка...

Парламентът прие Пътната карта за климатична неутралност

06 Октомври 2023
0 148

Парламентът прие Пътната карта за климатична неутралност, одобрена по-рано в петък и от правителството. Това се случи с гласовете на ПП-ДБ, ГЕРБ И ДПС. Против гласуваха от БСП, „Възраждане” и ИТН. С тази Пътна карта въглищните централи ще могат да работят пълноценно поне до 31 декември 2038 година.

120 народни представители гласуваха „за“, 46 „против“ и един „въздържал се“, информира NOVA.

2038 г. влезе като срок за въглищата

Парламентът прие Пътната карта за климатична неутралност
Снимка: Владимир Шоков/БТА

Много глупости свършихме през последните два месеца и аз не съм съгласен с тях. Опитваме се да намерим изход от ситуацията“, заяви в пленарна зала Рамадан Аталай, ДПС.

НС ще приеме нещо скандално. Тази Пътна карта не решава нищо. Вие обричате енергетиката на смърт!“, категоричен бе по време на дебата Драгомир Стойнев, БСП.

Това е послание към миньорите, че ще работят без ограничения 15 години напред“, посочи Венко Сабрутев, ПП-ДБ.

Има много екологично чисти райони в България, защото не останаха работни места. Без въглерод не могат да се хранят растенията“, подчерта Костадин Костадинов от “Възраждане”.

По-рано на извънредно заседание парламентарната Комисия по енергетиката прие Проект на решение за приемане на Пътна карта за климатична неутралност на Република България. Тя е актуализирана от Министерския съвет във връзка със споразумението между премиера, депутати и синдикати в сектор енергетика.

Комисията прие в актуализираната пътна карта да се посочва изрично, че електрическа енергия от въглища ще се произвежда поне до 31 декември 2038 г.

Парламентът прие Пътната карта за климатична неутралност

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции