<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=201957" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Путин "подари...

Липсата на лекарства в аптечната мрежа продължава (видео)

07 Октомври 2023
0 264

Липсата на лекарства в аптечната мрежа продължава. Някои от тях дори са животоспасяващи. Болни и техните близки все по-често търсят медикаменти в съседни държави, понякога причината е и по-ниската цена в съседните Турция и Сърбия, предава bTV.

Вече можем да подаваме сигнали за липсващи лекарства на специален имейл

Предвиждат солени глоби за износ на лекарства от забранителния списък (видео)

“Постъпилите сигнали в Изпълнителната агенция по лекарствата от началото на годината до август за липсващи медикаменти са около 130. Като касаят 70 продукта”, обясни Богдан Кирилов, директор на агенцията. Списъкът в СЕСПА (Специализирана електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти) отразява ситуацията към определена седмица и наличност под определени количества.

По думите му ситуацията за различните продукти е различна и е възможно в страната да има наличност от даден лекарствен продукт при определени търговци на едро. А в дадени аптеки да липсва, защото тя няма договорни отношения с този търговец.  Директорът на Агенцията по лекарствата обясни още, че понякога са нужни до 7 дни даден медикамент да стигне от София до по-отдалечени населени места.

Липсата на лекарства в аптечната мрежа продължава (видео)
снимка: bTV/iStock

Защо лекарствата в Турция и Сърбия са по-евтини обаче?

„Ценовата политика на ЕС е стриктно регулирана, особено при лекарствените продукти по лекарско предписание. Те се определят на база международно ценово рефериране между отделните държави. В рамките на ЕС за тези продукти има стриктни изисквания за определяне на цената“, коментира Богданов по повод информацията за по-евтини продукти в пъти в съседни държави.

Той напомни, че Турция и Сърбия не са в Европейския съюз и имат различна регулация на цените на лекарствата. „Не трябва да се подценява и търговският елемент – размера на пазара. Турция е с доста по-голямо население“, допълни директорът на Агенцията по лекарствата.

Промяната

Според Богдан Кирилов, за да заработи правилно системата, трябва да се приемат и законови промени. Конкретно според него трябва при уведомяване за недостиг на определено лекарство, то веднага да попада в забранителния за изнасяне списък. По този начин количествата ще могат да бъдат регулирани.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции