<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=201960" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: България ока...

Напрежението между Израел и Палестина ескалира (видео)

07 Октомври 2023
0 866

Напрежението между Израел и Палестина ескалира. Хамас изстреля десетки ракети от ивицата Газа, сирени за тревога прозвучаха в цялата страна. Израелските военни сили обявиха състояние на бойна готовност, предава NOVA.

Приетата спорна съдебна реформа в Израел доведе до още по-масови протести (видео)

Тревожна сутрин в Израел. Денят започна с най-интензивната ракетна атака от години насам. Хората в редица градове на страната бяха събудени от сирени за въздушна опасност. В това число и столицата Тел Авив. Тя се намира на 70 километра от ивицата Газа, откъдето са изстреляни ракетите. Двама души са загинали, а 15 други са ранени. 

Израелските власти обявиха, че освен обстрелът, от Газа въоръжени мъже са проникнали на израелска територия. Службите за сигурност са на крак. В момента началникът на Генералния щаб утвърждава планове за действие на израелската армия.

Началото на атаките

Първите ответни удари по Газа не закъсняха. „Граждани на Израел, ние сме във война. Тази сутрин Хамас предприе убийствени, изненадващи атаки срещу държавата Израел и нейните граждани. Това продължава от ранните сутрешни часове. Свиках ръководителите на службите за сигурност и разпоредих преди всичко да се прочистят местата, където са проникнали терористи. Това в момента се изпълнява. Разпоредих широка мобилизация на резервисти. Ще отвърнем на огъня с такава мощ, каквато врагът ни не е виждал. Врагът ще плати безпрецедентна цена. Призозавам гражданите на Израел да се придържат стриктно към инструкциите на армията. Ние сме във война и ние ще я спечелим”, каза премиерът Бенямин Нетаняху.

Израелските власти призоваха цивилните в южните и централните части на страната да останат в близост до убежища. Военният министър на Израел направи обръщение, в което нееднократно използва думата „война”.

„Тази сутрин терористичната организация Хамас направи сериозна грешка и започна война срещу държавата Израел. Израелските войски ще воюват с врага на всяко място. Призовавам всички граждани на Израел да последват инструкциите за сигурност. Израел ще спече ли тази война”, каза Йоав Галанг, министър на отбраната на Израел.

Напрежението между Израел и Палестина ескалира (видео)
снимка: iStock

Българите в Израел

В Израел живеят около 50 000 българи. Няма данни някой от нашите сънародници да е пострадал при днешната ескалация на напрежението. Но никой не е очаквал тази атака точно днес. Освен че е събота, в Израел отбелязват един от най-големите си религиозни празници. Това ни разказа Рина Бакалов, директор на Българския културен център. Тя се намира в Йерусалим. 

По думите й ситуацията е изключително тежка. „Напомня на войната преди 50 г., когато на празник са нападнали евреите. Днес е празник, всички са си по къщите, започна масиран обстрел от ивицата Газа. До този момент почти не спира ракетния обстрел. Влизат военизирани коли през границата, подозираме на палестински терористи. Има отвлечени хора – войници и граждани”, каза Бакалов.

Министър Денков с коментар

“Категорично осъждам терористичните атаки на „Хамас” над Израел и насилието над невинните израелски граждани. Изразявам пълна солидарност с израелския народ. Мислите ми са с жертвите на тези атаки. Осъждам тероризма във всичките му форми”. Това се казва в позиция на премиера Николай Денков. 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции