<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=202002" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: България ока...

Вижте как Италия подпомага хората, които живеят в стрес и тревожност (видео)

08 Октомври 2023
0 185

Вижте как Италия подпомага хората, които живеят в стрес и тревожност. Пандемията, военните конфликти по света, икономическата криза – последните години изправиха пред редица изпитания психиката на всички ни. Но ето как италианците решиха да си окажат подкрепа, пише bTV.

Ново проучване установи защо стресът разболява

По време на пандемията в Италия беше въведен бонус наречен “Приносът за подпомагане на разходите за психотерапевтични сесии”. Или накратко – “Психологичен бонус”. Той се отнася за състояния на тревожност, стрес, депресия и психологическа нестабилност. А те се дължат на извънредната ситуация на пандемията и последвалата социално-икономическа криза.

Ако в началото на нуждаещите се отпускаха по 600 евро. То сега, в последния Закон за бюджета, сумата беше увеличена на 1500 евро. Същевременно средствата, отпуснати за мярката са 5 милиона евро за 2023 г. и 8 милиона евро за 2024 г. Условието за отпускане на помощта е годишен доход до 50 000 евро.

Вижте как Италия подпомага хората, които живеят в стрес и тревожност (видео)
снимка: iStock

“Бонусът психолог, който отпуска държавата е нещо много хубаво. Това че покрива разходите и се грижи за онези, които имат нужда. За жалост обаче личните лекари не информират навреме пациентите, които имат нужда. И те не знаят за бонуса. Това се случи с мен. Личният ми лекар ме изпрати къде ли не, не искам да се сещам. Нека направим един апел към всички лични лекари – информирайте пациентите си и бъдете внимателни към всеки един от тях”. Това каза счетоводителят Пиер Джорджо.

Помощ в България

Целта на мярката е засилване на социалните и здравни грижи за хората с психични разстройства. Засилване на помощта за индивидуално и колективно психологическо благополучие, включително с достъп до психологически и психотерапевтични услуги без лекарска диагноза за психични разстройства. Да противодейства на ситуации на психологически дистрес, депресия, тревожност и стресова травма. Укрепване на невропсихиатричните услуги за деца и юноши, увеличаване на болничните грижи в педиатричната област.

Ако откриваш себе си в описаното по-горе, ето къде може да откриеш подкрепа в България :

  • Информационна линия за психично здраве – тел. 02/421 11 42
  • Български червен кръст – телефон на доверието – тел. 02/816 48 92
  • Фондация “Анимус”, гореща телефонна линия за жени, юноши и деца, преживели насилие – тел. 02/981 76 86
  • Дружество на психолозите в България – тел.0888 429 730

Вижте как Италия подпомага хората, които живеят в стрес и тревожност (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции