<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=202034" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ето колко мил...

Българин е носител на Световната купа по ски-скокове

08 Октомври 2023
0 194

Българин е носител на Световната купа по ски-скокове. Страхотната новина буквално и преносно долетя от немския курорт Клгентал. Там се проведе последният кръг от лятната верига Гран при по ски-скокове. Въпреки че завърши на 11-о място, Владимир Зографски пренаписа историята на българските ски с първата световна купа за нашенец в скоковете.

Image
Снимка: X/FIS

Зографски записа мечтан летен сезон и показа страхотна форма в хода на всичките десетсъстезания. Той излезе начело в генералното класиране още след втората шанца на първата локация – френския курорт Куршавел. Роденият в Самоков скачач спечели три от общо десетте състезания, а общият брой на подиумите, на които той се качи, бе шест.

Трета победа на олимпийската квалификация

Той пребори конкуренцията в лицето на бившите световни шампиони в традиционните скокове Пьотр Жила и Давид Кубацки. Двамата поляци завършиха четвърти и пети в крайното класиране. Подиумът зад Зографски попълниха швейцарецът Грегор Дешванден и японецът Рен Никайдо. Българинът завоюва и 24 500 швейцарски франка за успеха си.

Това е поредното постижение на най-добрия ни състезател в този спорт. Той е рекордьор за най-предно класирал се българин на Олимпийски игри, завършвайки 14-и в Пьончанг през 2018 г. Най-предното класиране на Зографски в състезание за Световната купа е шесто място на старта в Лахти, Финландия през сезон 2018-2019 г.

Българин е носител на Световната купа по ски-скокове

Българин е носител на Световната купа по ски-скокове

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции