<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=202199" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: България ще п...

Денков отказва да изтегли териториалните планове (видео)

09 Октомври 2023
0 361

Денков отказва да изтегли териториалните планове. Според премиера оттеглянето им би било изключително вредно за самите региони. Така на практика Денков се заканва да не изпълнява искането на протестиращите миньори, които повече от десет дни са блокирали важни пътни артерии в страната.

Работещите в ТЕЦ „Марица-изток 2“ обсъждат със синдикатите дали да преминат към ефективна стачка, т.е. да спрат работа, пише Economic.

Денков отказва да изтегли териториалните планове (видео)

„Няма да изтегля териториалните планове“, заяви категорично министър-председателят акад. Николай Денков пред журналисти след тристранната международна среща, в която участваха и премиерите на Гърция и Румъния.

Тяхното изтегляне означава България да се откаже доброволно от процедурата, по която тя получава подкрепа за осъществяване на съответния преход. Това, което съм предложил многократно, е протестиращите да се включат в обсъждания как да бъдат модифицирани плановете, тъй като сме в етапа, в който те все още могат да бъдат променяни”, заяви Денков.

Той отново каза, че плановете не затварят мини и ТЕЦ-ове, а дават възможности за развитие на регионите.

Пореден ден на блокада, енергетиците готвят и стачни действия (видео)

Въпреки протестите, на 30 септември кабинетът изпрати до Европейската комисия последния, трети вариант на Териториални планове за справедлив преход.  Там е заложена годината 2038-а за извеждане от експлоатация на въглищните централи. Но има референтни години за намаляване на емисиите – съответно и на обема работа.

Денков обеща на протестиращите в следващите два месеца да преговаря с Европейската комисия за постигане на възможно най-добрите условия за българската въглищна индустрия. Това успокои частните ТЕЦ-ове, но работниците от държавния комплекс продължиха да протестират, настоявайки за изтегляне на Териториалните планове.

Денков отказва да изтегли териториалните планове (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции