<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=202298" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Пореден ден н...

“Търпението се изчерпа”: НСИ излиза на протест

10 Октомври 2023
0 209

“Търпението се изчерпа”: НСИ излиза на протест с искане за увеличение на заплатите в системата, които, посочват служителите, са унизителни.

Очаква се стотици работници и служители от статистиеския институт да започнат серия от протести в цялата страна като етап от преминаването към ефективни стачни действия, предаде bTV. Първата планирана демонстрация е насрочена за 11-и октомври пред сградите на НСИ в страната.

Недоволните служители отбелязват, че от 120 държавни институции, НСИ е на 114-о място по размер на средната работна заплата.

Пореден ден на блокада, енергетиците готвят и стачни действия (видео)

&#8220;Търпението се изчерпа&#8221;: НСИ излиза на протест

„Напомняме, че още през месец юли имаше протестни акции в националната статистика. Правителството не чу справедливите искания за увеличение на заплатите на работниците и служителите. С Бюджет 2023 не бе осигурен и 1 лев за увеличение на работните заплати. А през септември министър-председателят призова работещите в статистиката за „малко търпение“. Търпението обаче се изчерпа отдавна“, посочват от института.

Какво казват цифрите

Работните заплати в НСИ (ЦУ и ТСБ) от 2015 г. до 2020 г. са увеличавани на база годишна оценка с възможно най-ниския процент (3-4%). През 2020 г. с ПМС във връзка с Covid кризата са увеличени заплатите с до 30% само на служители от ТСБ, чиито задължения включват обслужване на терен – провеждане на изследвания в домакинствата по метода„лице в лице“.

През месец декември 2022 г. с ПМС са увеличени заплатите на всички служители с 11%, но въпреки това увеличение възнагражденията изостават чувствително. Средната работна заплата в НСИ е под 1300 лева. А често статистиците по териториални поделения получават под 1000 лева.

Синдикат на административните служители „Подкрепа“ настоява за увеличение на работните заплати в НСИ с еднаква сума за всички работещи. Като увеличението да бъде минимум 50% в перо „разходи за персонал“ или 11,5 милиона лева на годишна база.

“Търпението се изчерпа”: НСИ излиза на протест

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции