<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=202354" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Национал на Б...

Капитанът на “лъвовете” обяви, че се оттегля от националния отбор

10 Октомври 2023
0 113

Националите на България се завърнаха у нас след олимпийската квалификация за мъже в Сиан, Китай. На летище София пред чакащите медии капитанът на “трикольорите” Цветан Соколов обяви, че се оттегля от националния отбор.

Капитанът на &#8220;лъвовете&#8221; обяви, че се оттегля от националния отбор
Снимка: Данаил Войков/БТА (БТ)

33-годишният диагонал изигра последната си официална среща с екипа на България при победата над Белгия с 3:2, в която отбеляза 27 точки. Соколов намекна за решението си още преди квалификацията, но сега обяви и мотивите за решението си. Той подчерта, че е време да даде път на по-младите състезатели и вярва, че България има сили да се завърне в топ 10 на света. 

Капитанът на &#8220;лъвовете&#8221; обяви, че се оттегля от националния отбор
Снимка: Красимир Кръстев/БТА (ЕК)

Беше ли това последният турнир за Цветан Николов в националния отбор?

 Да, това беше последният ми турнир. Наистина нямам какво да добавя, защото го приемам емоционално. Беше удоволствие и чест да нося цветовете на България, да защитавам герба и знамето. Благодаря страшно много за всички тези емоции, които ми даде националният отбор. И на всички за извървяния път с националния отбор, но мисля, че вече трябва да кажа “край”, защото има други момчета, които трябва да поемат по своя пътя. И аз трябва да направя това нещо – вече да се оттегля. Вече 17 години съм в националния и мисля, че е напълно достатъчно.

Трета победа на олимпийската квалификация

 Как се взима такова решение? В кой момент го взе и колко трудно ти беше?

Доста е трудно наистина. Аз от няколко години, от 1-2, вече си го мисля. Тялото ми не издържа на натоварването и не съм това, което мога да бъда. Винаги се старая да давам максикума и да бъда на 100 процента тук, но след един един тежък сезон идвам и някаква контузия ме спира да правя това, което мога – давам всичко от себе си на националния отбор. И сега този сезон се стараеха да бъда на 100 процента. За жалост, опитахме всички да направим тази после последната стъпка и да се класираме на Олимпиадата. Но както винаги нещо малко не ни достигна. Независимо, че мачовете, които загубихме на квалификацията бяха с резултат 0:3, винаги се борихме и се опитвахме да останем в мача. Защото все пак е една мечта, която последно умира. Всеки иска да отида на Олимпийски игри.

 Къде виждаш националния отбор без твоето присъствие през следващата година?

Има изключително талантливи и млади момчета, които според мен трябва да им се даде шанс да минат трудния път. Трябва да изтърпят спадовете, грешките и проблемите, които ще имат. Аз първата си година в националния не бях най-добрия, дори и сега, но всеки трябва да се стреми да постига целите си – като това и да играе в националния отбор на България. Защото все пак е привилегия да представляваш държавата си и да играеш за националния отбор, да си пред всички други. Как го виждам ли? Виждам, че с една добра работа и с едно себеотдаване и раздаване националният отбор отново може да бъде в топ 10 на света.

С резултатите кои показа националния отбор през лятото – това е лицето на българския тим сега?

Мисля, че не е това реалността. Имахме доста по-големи възможности да направим едно по-добро класиране, най-вече на Европейското първенство. На олимпийския квалификационен турнир е едно малко “убиване” на състезателите, защото за 9 дни трябва да изиграеш 7 мача, в които задължително трябва да спечелиш. И да си винаги на топ ниво, дори и в 10 ч. сутринта да играеш. Никога няма как това да се случи. Всеки един състезател на професионално ниво не може да дава постоянно 100 процента от себе си за 7 поредни мача. Това не е възможно! Както видяхте Полша дойде с 13-14 състезатели, които постоянно играеха и ги сменяха. Но там имаш два еднакви състава. Първа или втора 7-ца, няма никакво значение кой играе. Както видяхте имаше и изненади. Аржентина не се класира. А всеки говореше “Аржентина, Аржентина”, а те играха слабо, защото няма как постоянно да поддържаш една топ форма. Ние имахме нашите възможности, но не успяхме да ги използваме. Сега всички си “ближем раните”, защото това е една мечта, която всеки един иска да изпълни.

 Какво означава за българския волейбол пропускането на трета поредна Олимпиада?

Наистина е много болно да гледаш Олимпийските игри от вкъщи, от дивана, както се казва. Като знаеш, че винаги си имал тази възможност да се класираш – както ние имахме във Варна, след това в Германия, където изиграхме едни добри квалификации, но малко не ни достигна. Точно на това трябва да се обърне внимание – на тези малките детайли, които “ни изяждат главата”. Трябва да работим! Трябва да го искаме! Трябва да имаме една цел и тя да играем все по-добре.

Капитанът на “лъвовете” обяви, че се оттегля от националния отбор

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции