<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=202474" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Лейди Гага ня...

ВАС обяви дали Милена Славова е дискриминирала ЛГБТИ общността

11 Октомври 2023
0 635

Върховният административен съд (ВАС) реши, че певицата Милена Славова не е дискриминирала ЛГБТИ общността, съобщава БТА.

ВАС отмени като неправилно решение на Административен съд София-град по административно дело от 2022 г. С него е отменено решение на Комисията за защита от дискриминация във връзка с жалба, подадена срещу певицата Милена Славова от две физически лица и Младежката ЛГБТИ организация “Действие“.

Повод за жалбата през КЗД става публикация на певицата в личния ѝ Facebook профил. Тя публикува текст със следното съдържание: „Сигурна съм, че не подкрепям гей парадите! Горко на нормалните хора, задушаваме се вече от наглостта и парадирането на разни извратеняци. И не се извинявам за думите си“.

ВАС обяви дали Милена Славова е дискриминирала ЛГБТИ общността
Снимка: Минко Чернев/БТА (ПБ)

Тази публикация е обсъждана и в интервю с Милена Славова. В него тя разяснява своето мнение, използвайки и изразите: „Ние ви гледаме, въпреки че не искаме“, „Виждат ви много хора, които не искат да ви виждат. И деца.“, „Натрапвате се“, „Вие сте арогантни“, „Защо трябва да се парадира с това? Аз парадирам ли с това, че харесвам мъже? Защо трябва да се парадира? Това е много лично нещо.“ „Тези деца нямат избор. Където ги заведат, там отиват“.

Именно публикацията и изказванията са възприети от двете физически лица и Младежката ЛГБТИ организация “Действие“ като “съдържащи обидни определения и безпочвени обвинения в аморално поведение, насочени към ЛГБТИ общността въз основа на защитен признак „сексуална ориентация“, представляващи „тормоз“.

 Сезираната комисия приема, че публикацията и изказването представляват личното мнение на певицата за „София прайд 2021“. Те не са проява на пряка дискриминация към ЛГБТИ лица. Не съдържат оскърбителни квалификации и не са форма на налагане на тормоз.

Съдът защити Милена Славова по делото за дискриминация срещу ЛГБТИ общността

През 2022 г. Комисията за защита от дискриминация постановява решение.

Тя се произнася, че не е намерила дискриминация, нито тормоз и подбуждане към дискриминация в изказванията на Милена Славова, а ги защити като такива, изразяваща правото ѝ на свобода на словото.

Впоследствие Административния съд София град отмени това решение и върна казуса към комисията със задължителни указания за изпълнение. Казусът след това стигна и до върховния съд, защото и КЗД, и Славова обжалват решението.

Пред върховния съд представителят на комисията заявява, че решението на Административен съд София-град е “неправилно и незаконосъобразно и че АССГ ограничава правото на преценка на комисията и разпростира влиянието си далеч извън компетенциите си”.

Милена Славова заявява, че изказването ѝ за прайда е породено от видеоклип на мъж, който е сложил националния флаг на неприлично място. Тя уточнява, че не е насочено срещу общността като цяло.

ВАС обяви дали Милена Славова е дискриминирала ЛГБТИ общността

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции