<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=202713" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Флойд Мейуед...

Глобалният воден цикъл е в беда, алармира ООН

12 Октомври 2023
0 249

Глобалният воден цикъл е в беда, алармира ООН, позовавайки се на Световната метеорологична организация. Според нея, хидрологичният цикъл все повече излиза от равновесие поради изменението на климата.

Представители на организациите отправиха призив за фундаментална промяна на политиката към по-добър мониторинг, предаде Reuters.

Швейцарските ледници са загубили 10% от обема си за две години

„Виждаме много по-обилни валежи и наводнения. И в противоположната крайност, повече изпарение, сухи почви и по-интензивни суши“. Toва заяви генералният секретар на СМО Петери Таалас в изявление, след като агенцията на ООН публикува доклада си за състоянието на глобалните водни ресурси през 2022 г.

Оценките не са добри

Той посочи, че над 50% от глобалните водосборни райони са имали отклонения от нормалните условия на оттичане на реката, като повечето от тях са по-сухи от нормалното. Таалас даде река Яндзъ в Китай като пример.

На другата крайност са наводненията в Пакистан, които отнеха живота на повече от 1700 души миналата година.

Глобалният воден цикъл е в беда, алармира ООН

“Твърде малко се знае за истинското състояние на световните сладководни ресурси. Не можем да управляваме това, което не измерваме“, се казва в изявление на СМО.

Докладът за водите е едва вторият подобен анализ, направен от агенцията на ООН. Той включва данни от големи речни басейни, включително речно оттичане, подземни води, изпарение, почвена влага и други.

Глобалният воден цикъл е в беда, алармира ООН

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции