<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=203216" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Tesla спасила ж...

ЕС ще открие хуманитарен въздушен коридор за Газа през Египет

16 Октомври 2023
0 143

ЕС ще открие хуманитарен въздушен коридор за Газа през Египет. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че първите полети през хуманитарния въздушен коридор за Газа през Египет се очакват тази седмица, пише NOVA.

“Палестинците в Газа се нуждаят от хуманитарна помощ и съдействие. Ето защо ние стартираме хуманитарен въздушен мост на ЕС към Газа през Египет. Първите два полета ще започнат тази седмица”, заяви фон дер Лайен на пресконференция в албанската столица Тирана, където участва в инициативата Берлински процес.

Междувременно Израел започна евакуация на жителите на 28 села в радиус от 2 км от границата си с Ливан. Ислямистката паравоенна групировка „Хизбула“ пък започна да унищожава израелски камери за наблюдение по протежението на границата с Ливан, след като през уикенда нанесе няколко удара с ракети в северната част на Израел, пише Свободна Европа.

ЕС ще открие хуманитарен въздушен коридор за Газа през Египет
Снимка: iStock

Тези събития се случват на фона на войната между Израел и палестинската военна организация „Хамас“. Тя започна с мащабна атака на организацията на 7 октомври. Израел отговори с удари по цели на групировката, която е обявена за терористична от Европейския съюз, САЩ и други страни.

Оттогава военните действия се развиват най-вече в Израел и Ивицата Газа.

Газа е малка територия, населена от 2,3 млн. палестинци и управлявана от „Хамас“. Миналата седмица Израел наложи пълна блокада над Газа, където не допуска доставки на храна, вода и електричество.

От началото на войната обаче Израел разменя удари и с друга военна групировка, обявена за терористична от ЕС – „Хизбула“. Тя оперира на територията на Ливан, където е и основна политическа сила. И „Хамас“, и „Хизбула“ са подкрепяни от Иран.

Иран: Ако Израел не спре геноцида, ще има дългосрочни последствия

През последните дни “Хизбула” изстреля няколко ракети срещу северната част на Израел, а Израел отговори с артилерийски удари по цели в Южен Ливан.

ЕС ще открие хуманитарен въздушен коридор за Газа през Египет

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции