<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=203513" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Щетите от пот...

Производители и доставчици на храни чакат милиони по схеми на ДФ “Земеделие” (РЕПОРТАЖ)

18 Октомври 2023
0 7954

Производители и доставчици на храни чакат милиони по схеми на ДФ “Земеделие” – за това сигнализираха част от потърпевшите пред репортера ни Виктория Симеонова. Сумите са за доставени плодове по програмата “Училищен плод” и млечни продукти по “Училищно мляко” за учебните 2018-2019 и 2019-2020 година.

Сигналът

Фирми от цялата страна са извършвали доставки на хранителни продукти в училища в страната по въпросната схема. Уви, вместо плащане, те получават уведомителни писма, че не отговарят на критериите за получаване на финансирането или са извършили нарушения, което блокира изплащането на дължимите суми. Част от потърпевшите решават да заведат дела срещу фонд “Земеделие” и ги печелят. Въпреки това вместо изплащане на сумите следва ново уведомително писмо. И така спиралата продължава.

Всяка година близо 420 000 български деца, посещаващи над 3400 учебни заведения в цялата страна, хапват витамини по схемата “Училищен плод”. За да се хранят по-здравословно българчетата, от ЕС отпускат около 4 млн. лева годишно. Още толкова се отделят от националния бюджет. Кого да изберат за доставките на плод и мляко, решават учебните заведения. А контролът върху въпросния избор и администриране на схемите по правило е в ръцете на фонд “Земеделие”.

Производители и доставчици на храни чакат милиони по схеми на ДФ &#8220;Земеделие&#8221; (РЕПОРТАЖ)

Засегнатите фирми и организации

Сред потърпевшите има както фирми, така и дори училища и общини. Всички те са доставили плодовете и млечните продукти, но имат откази за изплащане на сумите по различни причини. Сред тях правят впечатление фирмата на обърналата се към нас Милена Рашева “Ню проджектс консулт”, на която от Фонда дължат близо 800 000 лева. Впечатляващи са и дължимите суми за “Фууд деливъри експрес” – една от фирмите от скандалния склад за храни в Пловдив, който ви показахме:

С години деца получават храна със съмнително качество от фирма на председател на общински съвет (РЕПОРТАЖ)

Скрита камера засне преетикиране на храни с изтекъл срок на годност в склад на председател на общински съвет (РЕПОРТАЖ)

Изненадахме на място собствениците на фирмите, преетикиращи негодни храни (РЕПОРТАЖ)

Бивш служител на склада с негодни храни в Пловдив: Виждал съм ужасни неща (РЕПОРТАЖ)

На тази фирма също ѝ се дължи близо 1 милион лева. Други, по-малки компании дори са се отказали да си търсят дължимите суми. За трети, неплащането води до фалит и прекратяване на дейността.

Отворено писмо до институциите

Потърпевшите преди седмица публикуваха и отворено писмо до институциите, с което призвовават дължимите суми да им бъдат изплатени. Ето го и него:

Съвсем скоро ще попитаме фонд “Земеделие” какво се случва с казуса и кога хората ще си получат парите!

Дотогава очакваме сигналите ви за всякакви злоупотреби, измами и корупция на gospodari.com.

Производители и доставчици на храни чакат милиони по схеми на ДФ “Земеделие”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции