<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=203616" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Радев наложи ...

Денков увери, че притесненията на Радев за цените на тока са излишни (видео)

19 Октомври 2023
0 156

Денков увери, че притесненията на Радев за цените на тока са излишни. Няма никакъв риск от рязко увеличаване на цените. Механизмите защитават потребителите. Това няма да се случи. Гарантирам го, дали ще се увеличат с 2% – може, но могат и да се намалят съществено. Това заяви премиерът пред журналисти, предаде NOVA.

Николай Денков коментира и наложеното вето на президента върху промените в Закона за енергетиката. Измененията и допълненията в Закона предвиждат пълна либерализация на пазара на електрическа енергия за битовите потребители.

Радев наложи вето върху промените в Закона за енергетиката

„Тази либерализация трябваше да се случи. Говорим за регламент от 2019 г. и България закъснява допълнително, спрямо договорите, които е подписала. От втора страна при подготовката на закона за енергетиката, в тези изменения бяха направени механизми, за да не се случат страшните апокалиптични сценарии, които опозицията се опитваше да лансира. Вчера излезе съобщение ЕК каза, че подготвят точно такъв вид механизми, именно да могат да бъдат защитени уязвимите, увери премиерът.

Денков увери, че притесненията на Радев за цените на тока са излишни (видео)

Приемането на Закона е едно от условията за получаване на второто плащане по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ). То е в размер на около 1.4 млрд. лв.

„Опозицията се опитва да плаши хората, надявам се, че президентът не е влязъл в същия коловоз“, допълни още премиерът за наложеното вето.

Що се отнася до мерките, които касаят цените в търговските вериги, премиерът съобщи, че мярката е обсъдена с търговците.

Денков намекна, че Радев не участва в управлението на държавата

„Има разбиране, че те самите трябва да положат усилия, защото са заинтересовани България да бъде част от Шенгенството пространство и Еврозоната. Това би било от полза както за страната, така и за тях като големи икономически оператори. Това е наша обща задача, да свалим инфлацията и да повишим доверието на потребителите”, каза Денков.

Министър-председателят спомена и за приходите от природен газ, след като България взе решение да увеличи таксите върху транзита към Сърбия и Унгария.

„Какви ще бъдат приходите зависи от това колко руски газ ще влиза. Не мога да гадая какъв ще е резултата върху пазара. С тази такса цената на тръбния газ от Русия става сравнима с цената на течния газ. Ще има конкуренция, което се надявам да е в полза на потребителите. Не виждам риск по отношение на доставките”, увери Денков.

Той допълни, че не вижда „по какъв начин може да бъде засегнат „Булгартрансгаз” от това развитие. Те не са страна в очакването за заплащане на такси. Те се очаква да бъдат плащани от „Газпром”. И както правилно каза финансовият министър, една от целите е да се намалят печалбите им, защото с тях се финансира войната в Украйна. Ние искаме да се изчезне дерогацията, за да се минимализират печалбите, които „Лукойл” вкарва в руската икономика”.

Денков увери, че притесненията на Радев за цените на тока са излишни

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции