<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=203633" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Агресивен мъ...

След разкритията на “Господарите”: Прокуратурата дължи над 25 хиляди лева на потърпевшата от случая с полицейския ръкав

19 Октомври 2023
0 3679

След разкритията на “Господарите”: Прокуратурата дължи над 25 хиляди лева на потърпевшата от случая с полицейския ръкав, пише lex.bg.

Става дума за известния случай от 2013 г., когато двама младежи бяха бити и задържани в столичното Първо районно управление на полицията, а след това обвинени в хулиганство и за скъсана полицейска униформа.

Една от потърпевшите е Александра Стоилова, която заведе иск срещу прокуратурата, а през пролетта Софийският градски съд ѝ присъди обезщетение от 13 000 лева за неимуществени вреди от незаконните обвинения, както и 6000 лева за платения адвокатски хонорар.

След разследване на “Господарите”: Прокуратурата плаща близо 20 000 обезщетение заради полицая “със скъсан ръкав”

Преди дни Софийският апелативен съд (САС) обаче реши, че обезщетението е малко и присъди още 5000 лева на Стоилова, както и още 500 лева за разноските ѝ за адвокат. Така общите обезщетения, които прокуратурата е осъдена да плаща надхвърлят 25 000 лева, а в основата на всичко остават действията на полицията, които така и не бяха разследвани.

Стоилова и приятелят ѝ Иван Цонев бяха бити и задържани в районното управление през септември 2013 г., а след това и обвинени в хулиганство и за скъсана полицейска униформа. Случаят доби популярност след излъчен наши материали, в които показахме какво действително се е случило в районното управление на МВР:

След разкритията на &#8220;Господарите&#8221;: Прокуратурата дължи над 25 хиляди лева на потърпевшата от случая с полицейския ръкав

“ГОСПОДАРИ НА ЕФИРА” РАЗСЛЕДВАТ ПОЛИЦЕЙСКИ ПРОИЗВОЛ

Дело и в Европейския съд

Стоилова заведе дело в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ). По него съдът поиска отговор дали тя е била подложена на унизително и нечовешко отношение. Питаше и дали властите са извършили обективно разследване на оплакванията от полицейско насилие. В крайна сметка държавата призна, че разследване не е проведено. Тя се споразумя да плати обезщетение от 5500 евро на Стоилова.

Това обаче не доведе до прекратяване на наказателното дело срещу нея и Иван Цонев. То продължи близо 6 години. В края на 2018 г. Софийският районен съд ги оправда. В мотивите на съдия Петя Топалова се казваше, че показанията на полицаите по делото „са дискредитирани до такава степен, че съдът не може да им се довери в която и да било тяхна част“.

Още преди началото на делото, двамата подсъдими разказаха своята версия. Спореде нея в нощта на 14 септември 2013 г. с приятели минавали след купон покрай районното управление и компанията им била шумна, но нищо повече. Цонев и Стоилова вървели прегърнати до паркираните коли на МВР. В един момент момчето било проснато на капака на един от автомобилите. След това с ритници е свалено на земята. Стоилова започнала да вика „Какво правите? Оставете го“. Бившият вече полицай Георги Славков я хванал за ръката, ударил ѝ два шамара през лицето и всички били вкарани в районното, където последвала и инсценировката с униформата на другия полицай.

Поредна експертиза

Съдът назначи техническа експертиза. Тя показа, че якето на полицая е от много здрав полиестер. Конците, с които е шито, били по-здрави понякога дори от плата. Експертът заяви убедено, че е много трудно да бъде скъсано, дори и умишлено. Според него това може да стане само с нож или ножица. Мястото на срязването било гладко и нямало разнищване на конци. В заключението си вещото лице заяви, че се касае за умишлено разшиване, с което се улеснява разпорването на ръкава. Отделна експертиза на записите доказа, че след ареста на Стоилова, когато тя вече е с белезници, полицаят Стоянов е бил със здрава униформа. Часове по-късно той се появява със скъсана.

Абсолютната давност по обвинението за скъсаното униформено облекло изтече още преди края на делото на първа инстанция. То приключи окончателно, след като градският съд потвърди оправдателните присъди за хулиганство през 2019 г.

6 години дела

Сега и двете инстанции, които осъждат прокуратурата, подчертават, че към момента на образуване на делото Стоилова е била на 25 години. То е продължило близо 6 години. Освен това първоначалното обвинение срещу нея е било изменено в по-тежко. То е било за хулиганство с изключителен цинизъм или дързост, за което наказанието е до 5 години затвор. И градският, и апелативният съд отбелязват, че Стоилова не е осъждана. Тя е преживяла тежко процеса и широкото медийно отразяване. Те приеха за недоказани твърденията, че делото е попречило на кариерата ѝ.

Показания по делото е дал неин съученик и приятел. Той свидетелства, че след започналото разследване Стоилова станала по-затворена, нямала доверие в хората била видимо притеснена за бъдещето си. Делото се отразило и на отношенията ѝ с нейния приятел. Връзката им претърпяла криза, тъй като и двамата били притеснени. Съдът е изслушал и заключение на психиатрическа експертиза. Според нея психическото състояние на Стоилова се е влошило след образуването на наказателното дело срещу нея.

Решението за по-високо обезщетение

За да увеличи обезщетението, съдебният състав от САС с председател и докладчик Елизабет Петрова отбелязва, че дело за хулиганство не предполага толкова дълга продължителност. Именно това е една от причините за по-голямо обезщетение. Другите мотиви са арестът на Стоилова, изключително широкото медийно разпространение на случая, на повдигнатото обвинение, цялото развитие на делото и стресовата реакция, наложила специализирана помощ и лечение.

„С оглед всичко изложено и като взе предвид гореизложените установени при съвкупното тълкуване на доказателствата претърпени от ищеца вреди и на основание чл.52 ЗЗД съдът намира, че размера на дължимото се от Прокуратурата обезщетение по чл.2,т.3 ЗОДОВ за неимуществени вреди възлиза на сумата от 18 000 лв. С така посоченото обезщетение се репарират в пълен и справедлив размер причинените на ищеца неимуществени вреди от незаконните действия на ответника“. Това се казва в решението на САС, което не е окончателно и прокуратурата може да го атакува пред Върховния касационен съд.

Коментарът на “Господарите”

Този случай е поредно доказателство, че работата ни има смисъл, а справедливостта рано или късно идва – не без съдействието на нашата намеса. Затова, скъпи приятели, сигнализирайте ни за всякакви злоупотреби. Ние не оставяме нещата така! Продължаваме да следим и този случай и се надяваме на последна инстанция обезщетението да бъде потвърдено отново.

Що се отнася до полицейския произвол, примерите за такъв са десетки. Важното обаче е когато човек е невинен, да се бори до край за справедливост и да не се отказва. Така един ден институциите може и да заработят в полза на хората, а не на властимащи, мутри и подобни.

След разкритията на “Господарите”: Прокуратурата дължи над 25 хиляди лева на потърпевшата от случая с полицейския ръкав

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Той

    19 Октомври 2023

    АСАB!!!

Реакции