<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=203656" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Продават сво...

Изработиха “бактериално” яке от буркан с комбуча

19 Октомври 2023
0 619

Датската модна марка Ganni и мексиканската компания за биоматериали Polybion изработиха яке с помощта на бактерии от буркан с комбуча, информира CNN.

Якето представлява концептуален прототип, който ще послужи за изработката на бъдещи колекции. Вместо да се опитва да възпроизведе характеристиките на кожата, дрехата е проектирана да се усеща като изцяло нов материал.

Бяхме впечатлени от факта, че много хора харесват якето, защото материалът не приличаше на кожа.“, каза Алексис Гомес-Ортигоза, съосновател на мексиканската компания Polybion.

Лесно се разпознава, че това не е кожа, но също така, че не е и пластмаса. Усещането е уникално.”, казва още тя.

Изработиха &#8220;бактериално&#8221; яке от буркан с комбуча
“бактериалното” яке. Източник: Ganni

Въпреки че е произведен с помощта на някои от методите, свързани с традиционната кожа, якето има много по-малък въглероден отпечатък, без да прави компромис със здравината и дишането, казват създателите му.

Това е първото яке, направено от глобална марка чрез бактериална наноцелулоза. Представлява много важен момент за индустрията на биоматериалите.“, добавя Гомес-Ортигоза.

Как се стига до откритието

С помощта на учена Барбара Гонзалес Ролон, Гомес-Ортигоза първоначално се фокусира върху мицела – подобна на корен мрежа от гъбични нишки. В последствие те откриват завод за материали от мицел.

Тогава се случва нещо странно.

Преди около пет години един мой приятел влезе в офиса ми и ми показа буркан с комбуча. Изолирахме първите си бактерии именно от тази напитка.“, спомня си Гомес-Ортигоза.

Комбуча е популярна ферментирала чаена напитка. Бактериалната биомаса, използвана за направата на якето, наречено Celium, идва от този буркан. Оттогава Polybion почти изцяло се ориентира към бактериалната ферментация, тъй като я смята за обещаващ нов източник за алтернатива на кожата с висока производителност.

Изработката на материала

Изработиха &#8220;бактериално&#8221; яке от буркан с комбуча
полученият бактериален материал. Източник: Polybion

За да подхрани бактериите, Polybion използва остатъци от местни заводи за производство на консервирани плодове, главно от манго.

Храним бактериите с отпадъци от плодове, които са изключително изобилни тук, в централно Мексико. Чрез специална формула превръщаме отпадъците също в среда за растеж.“, обяснява Гомес-Ортигоза.

След това бактериите се възпроизвеждат и генерират наноцелулозната матрица като метаболитен страничен продукт. След две седмици събираме получения материал и го изпращаме за щавене и довършителна обработка.“ допълва ученият.

Наноцелулозата се обработва с помощта на местните фабрики за кожа.

Използваме същото оборудване като цеховете за щавене на животински кожи, но без хром или каквито и да било токсични химикали“, каза Гомес-Ортигоза.

Тъй като материалът е органичен, той има естествено усещане, диша и се износва по начин, подобен на кожата. Това е наистина важно, особено за луксозните марки.“ подчертава тя.

Изработиха “бактериално” яке от буркан с комбуча

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции