<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=203735" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Правителство...

Работещите бедни у нас са над 2/3 от всички заети

19 Октомври 2023
0 137

Работещите бедни у нас са над 2/3 от всички заети. За да покрива месечните си разходи, на човек са му нужни 1427 лева, изчисляват синдикалистите от КНСБ. За тричленно семейство от двама възрастни и едно дете необходимата месечна сума е 2568 лева. Отчита се ръст от 192 лева спрямо септември миналата година.

Оказва се, че 2/3 от работещите у нас получават доходи под тази сума, която всъщност е необходима за нормален живот. Въпреки че производители намаляват цените на хранителни продукти, стойността на „малката потребителска кошница” се увеличава с малко над 15% на годишна база. Това научаваме от репортаж на NOVA.

На тримесечна база най-много са поскъпнали колбасите – с между 4,4 и близо 10%. Брашното е по-скъпо с над 4 на сто, а оризът с близо 3%.

Работещите бедни у нас са над 2/3 от всички заети
Снимка: iStock

Семейството на Антоанета Митова попада в групата на тричленните семейства с доход под нужните 2568 лева на месец. Дали е достатъчна за месечна издръжка тази сума според нея зависи от много фактори. „Зависи дали имаш собствено жилище. Цените на хранителните стоки непрекъснато се покачват, както и тези на детските стоки”, обяснява тя.

Разпределя семейния бюджет така, че да не се лишават от най-необходимото на трапезата си.

Решено: Вдигат минималната заплата от догодина

В изследване на КНСБ става ясно, че 1427 лева е необходимият нетен месечен доход за един работещ човек, ако живее сам. 2568 лева е общата стойност за тричленно семейство с дете до 14 г. Доходът, необходим за издръжка за последната година, е нараснал с малко над 8%.

41,3% от хората, които получават трудови възнаграждения, са с доход до 1000 лева. За предходната година, ако ги измерим към тогава, те са били 46,4%. С други думи, има движение към намаляване на хората, които получават тези ниски заплати”, обясни президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Работещите бедни у нас са над 2/3 от всички заети

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции