<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=203745" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Грета Тунбер...

Промените в климата влияят и на алкохолните напитки

19 Октомври 2023
0 101

Промените в климата влияят и на алкохолните напитки. За въздействието на климатичните промени върху природата и човешкото здраве се говори много, но някои по-малко познати последици вече се случват и могат да се усетят от потребителите. Селското стопанство също се опитва да се адаптира към промените във времето. Макар че ефектът върху лозята, дестилериите и пивоварните е различен, цялата индустрия се опасява, че сушата и недостигът на вода ще въздействат върху производството на алкохол, информира Дневник.

Лозарите, особено от региона на Калифорния, поразен от пагубни и повтарящи се горски пожари, се опасяват, че цели реколти ще бъдат белязани от аромат на дим. Вкусът на пепел може да влоши деликатния вкусов профил на доста вина и да направи цели реколти безполезни или непродаваеми.

Димът и пепелта, носени от вятъра, могат да повлияят на микробиологията на лозята на много по-голямо разстояние“. Това коментират индустриалните анализатори от Sia Partners.

Промените в климата влияят и на алкохолните напитки
Снимка: iStock

Но не всичко е обречено и мрачно за винарните. Екип от Оксфордския университет откри, че глобалното затопляне поне подобрява качеството на виното в Бордо.

Анализ на виното, произведено в прочутия френски винарски регион през последните 50 години, е установило, че през последните години с по-топли лета и по-влажни зими винените реколти стават по-добри. Тези условия се очаква да станат по-обичайни заради климатичните промени.

Друга тенденция от последното десетилетие е, че “винените райони” се местят на север с повишаването на температурите. Това принуждава преместването на цели лозя.

Промените в климата влияят и на алкохолните напитки
Снимка: iStock

Хмелът, използван за производството на бира, захарната тръстика за рома и други важни култури за производството на алкохол също ще усетят въздействието на климатичните промени.

Тази година изследователи от Чешкия университет за природни науки в Прага са стигнали до тревожно заключение. Хмелът вероятно ще става по-слабо горчив заради влиянието на повишаващите се температури върху реколтата. Учените са събрали данни от насажденията от хмел за периода 1971-2018 г. Те са обхванали 90 на сто от европейските водещи региони за отглеждане на хмел в Германия, Чехия и Словения.

Най-скъпата бира в света струва 503 300 долара

Промените в климата влияят и на алкохолните напитки

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции