<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=203862" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: ООН: Военна е...

Ето какво показва независима проверка за броя на жертвите от удара по болницата в Газа

20 Октомври 2023
0 1140

Ето какво показва независима проверка за броя на жертвите от удара по болницата в Газа – загиналите не са 471 души, както твърди „Хамас“, пише OFFNews.

Според заключението на независимо чуждестранно разузнаване и европейски източници броят на жертвите при взрива от паднала ракета в двора на болницата в град Газа е силно преувеличен.

Местни източници от контролирания от терористичната организация “Хамас” град Газа твърдят, че в болницата са загинали 471 души. Но става ясно, че те наброяват от 10 до 50 души.

Болницата бе поразена от паднала ракета на “Палестински ислямски джихад”, след което терористите, извършили клането на над 1400 цивилни в Израел на 7 октомври, побързаха да обвинят за удара Израел, без да представят никакви доказателства за твърдението.

Разследването отне ден на Израел. След него армията представи доказателства, че ракетата е изстреляна от територията на Ивицата Газа. А целият анклав се управлява от “Хамас”, в него няма израелски части.

Френският Le Monde отбелязва в анализ от четвъртък, че на проверени видеозаписи от района миг след експлозията се виждат най-малко 15 безжизнени тела. Четири от тях са били на бебета.

Какво се вижда на снимките?

Източникът на разузнавателна информация с отворен код OSINTtechnical в X анализира инцидента, като използва сателитни снимки, получени чрез сателита SkyWatch. Той отбелязва, че в района около болничния комплекс не може да се забележи голяма разлика между деня преди и деня след взрива. OSINT проучва гробището, от което се твърди, че е бил изстрелян снарядът, според прихванат телефонен разговор, публикуван от ЦАХАЛ. В записа на ЦАХАЛ двама души от “Хамас” и “Палестински ислямски джихад” потвърждават, че той е паднал в болницата, а не в Израел, за където е бил предназначен.

Гробището се вижда западно от болничния комплекс.

Източникът твърди, че може да се потвърди, че загиналите са между 30 и 50 души.

Образувалият се кратер не е голям – метър на метър, с дълбочина около 30 см.

Непосредствено след удара по болницата “Хамас” обвиниха Израел за него. След проверка Израелските отбранителни сили доказаха, че това не е вярно.

Реакцията на големи световни медии с огромен авторитет обаче провокира критики поради неспазване на журналистически стандарти. Те разпространиха версията на “Хамас” без проверка, без да го подложат на съмнение. Твърдението, че Израел е ударил болница взриви нова вълна от антисемитски протести, особено в Близкия изток.

В петък една от тях – BBC, призна, че са допуснали грешка. Британската обществена медия призна, че нейният репортер в Газа е допуснал грешка. Хвърлил е обвинения срещу Израел на живо в ефир. Ветеранът кореспондент Джон Донисън съобщи на живо в ефир, че болница в Ивицата Газа е била ударена от ракета или снаряд. Донисън, който работи за базираната в Обединеното кралство телевизия от 25 години, каза на зрителите, че BBC се е свързала с Израелските отбранителни сили за отговор на инцидента. И добави: “Но е трудно да се разбере какво друго би могло да бъде това, като се има предвид размерът на експлозията, освен израелски въздушен удар или няколко въздушни удара“.

Ето какво показва независима проверка за броя на жертвите от удара по болницата в Газа

В четвъртък медията публикува корекция на уебсайта си. Чрез нея признава, че е било “погрешно” Донисън да спекулира за това кой е ударил болницата. “Приемаме, че дори в тази бързо развиваща се ситуация е било погрешно да се спекулира по този начин. Въпреки че той в нито един момент не е съобщил, че това е израелски удар“, гласи изявлението.

Изявлението на BBC идва след критики за отказа ѝ да нарича “Хамас” терористична организация. А членовете ѝ определя като “бойци”, а не като “терористи”. “Хамас” е призната за терористична организация в Обединеното кралство от 2021 г. насам.

ООН: Военна ескалация в Ивицата Газа би била катастрофална за местните

Ето какво показва независима проверка за броя на жертвите от удара по болницата в Газа

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции