<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=203932" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Вижте първи к...

Отлага се споразумението за митата върху вноса на стомана и алуминий от ЕС в САЩ

21 Октомври 2023
0 88

Отлага се споразумението за митата върху вноса на стомана и алуминий от ЕС в САЩ. Преговарящите не постигнаха споразумение за уреждане на дългогодишни търговски спорове за срещата на върха в Белия дом в петък. Вашингтон обаче заяви, че ще продължи да предоставя известно облекчение от митата върху стоманата и алуминия. Двете страни обявиха, че разговорите ще продължат, информира Reuters.

Високопоставени представители на американската администрация казаха, че са постигнали значителен напредък по търговските въпроси. Но е необходима още работа за постигане на споразумения за енергийни субсидии и пазара на стомана и алуминий.

Джо Байдън беше домакин на президента на ЕС Чарлз Мишел и шефа на ЕК Урсула фон дер Лайен. Срещата бе доминирана от дискусии за войната между Израел и Хамас. Също и осигуряване на продължаваща подкрепа за Украйна в нейната вече над 600-дневна битка срещу инвазията на Русия.

„Ние сме по-обединени от всякога“. Това обявиха лидерите в съвместно изявление на САЩ и ЕС. Те засегнаха войната в Близкия изток, войната на Русия в Украйна, опасенията за Китай. Обещаха продължаване на усилията за укрепване на икономическата сигурност. Осигуряване на сигурна енергия преходи в нашите икономики и засилване на многостранността и международното сътрудничество.

Отлага се споразумението за митата върху вноса на стомана и алуминий от ЕС в САЩ

Байдън отбеляза в началото на срещата, че ЕС и САЩ са заедно, за да подкрепят Израел и Украйна, но също така ще обсъдят начини за справяне с „нечестно търгувания внос на стомана и алуминий“ и разговори за критични минерали.

„Понякога имаме различия“, каза Мишел. И допълни: „Ето защо сме тук: да си сътрудничим, да намираме решения, които работят за бизнеса и работниците от двете страни на Атлантическия океан“.

Търговските преговарящи се бориха в четвъртък да избегнат възобновяването на митата, наложени от тогавашния президент Доналд Тръмп през 2018 г. В крайна сметка се съгласиха да задържат митата на разстояние, докато продължават да говорят.

В съвместното изявление се казва, че преговарящите са постигнали „съществен напредък за идентифициране на източниците на непазарен свръхкапацитет“ и намиране на начини за измерване на интензитета на емисиите на стоманодобивната и алуминиевата промишленост.

„Очакваме с нетърпение да продължим да постигаме напредък по тези важни цели през следващите два месеца“, се казва в съобщението.

Високопоставен служител на американската администрация каза, че САЩ ще пренасочат тарифните ставки или тарифните квоти до края на годината, ако е необходимо повече време за преговори, добавяйки: „Ние се ангажираме да осигурим сигурност на нашата индустрия и работници и на нашия ЕС партньори”.

Международният профсъюз на United Steelworkers (USW) приветства това, което нарече ангажимент на администрацията на Байдън да защитава местните работници от стомана и алуминий, вместо „да се преклони пред остарялото мислене за международната търговия и политическия натиск на ЕС“.

Отлага се споразумението за митата върху вноса на стомана и алуминий от ЕС в САЩ
Снимка: iStock

Ходът от петък възпрепятства възобновяването на тарифите от ерата на Тръмп върху произведените в ЕС стомана и алуминий. Не стана ясно обаче колко време ще бъде дадено отлагане.

Администрацията на Байдън спря митата върху вноса на стомана и алуминий в ЕС. Но при условие, че двете страни се споразумеят до края на този месец. Става въпрос за мерки за справяне със свръхкапацитета в непазарни икономики като Китай и за насърчаване на по-екологична стомана.

Каквато и да е сделка изглежда далече. Вашингтон желае ЕС да приложи тарифите за метали към вноса от Китай. Брюксел пък отказва да го направи преди едногодишно разследване за спазване на правилата на Световната търговска организация.

Преговорите ще продължат през следващите два месеца. Вашингтон вече гледа към двугодишно удължаване на облекчаването на митата. Това е свързано с предизвикателствата при сключването на сделка през 2024 г. предвид изборите за ЕС в началото на юни и изборите в САЩ през ноември.

Срещата на върха не успя да постигне споразумение и за намаляване на удара върху европейските производители от Закона за намаляване на инфлацията на САЩ. Той предлага на потребителите данъчни облекчения за закупуване на електрически превозни средства (EV), сглобени в Северна Америка, като позволява на критични минерали, добивани или преработени в Европа, да отговарят на изискванията за някои от данъчните кредити.

В името на националната сигурност: Китай спира износа на материали за чипове

Отлага се споразумението за митата върху вноса на стомана и алуминий от ЕС в САЩ

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции