<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=203948" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Бивш затворн...

Повече студенти ще получават стипендии тази учебна година (видео)

21 Октомври 2023
0 181

Повече студенти ще получават стипендии тази учебна година. Над 50% повече студенти спрямо 2022-а година ще получават пари са за успех и доходи. Бюджетът е увеличен с 6 милиона лева и вече е 80 милиона лева. Това увеличение ще се окаже възможност за студенти с по-нисък успех да се класират за стипендии.

От студентския съвет на УНСС казват, че миналата година около 1500 студенти са получавали стипендии, а тази ще бъдат над 2500. Това научаваме от репортаж на bTV.

Минималната студентска стипендия ще се покачи от 85 на 120 лв., а максималният праг ще достигне 200 лв. Стипендията за докторанти обаче остава без промяна. Размерът ѝ е хиляда лева.

Повече студенти ще получават стипендии тази учебна година (видео)
Снимка: iStock

Панайот е студент трети курс специалност „Анализ на данни“ в УНСС. Миналата година е получавал стипендия от 150 лв., а сега се надява тя да е повече.

Сигурно с един-два обяда повече, една вечеря. Няма шанс само със стипендията за целия месец“, споделя той.

И други студенти обясняват, че след инфлацията тази стипендия успява да покрие само част от разходите им за общежитие, храна и учебници.

„Надявам се да вземат мерки и от Министерския съвет, за да могат тези стипендии да бъдат увеличени, а студентите все по-мотивирани да подобряват своя успех“, казва председателят на студентски съвет в УНСС Илиян Чабуклийски.

Студентските стипендии ще претърпят увеличение от 1 октомври

Повече студенти ще получават стипендии тази учебна година

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции