<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=204083" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: „Хамас“ изп...

70-годишен ветеран разказва за битката си срещу “Хамас” (видео)

23 Октомври 2023
0 740

70-годишен ветеран разказва за битката си срещу “Хамас”. Две седмици след нападението на „Хамас“ над Израел на два километра от Ивицата Газа все още се чуват взривове. Това разказва екипът на място на bTV. Там е и кибуцът Беери, нападнат от терористите и станал място на брутални сцени на насилие. Бойците от „Хамас“ убиват над 100 души в селището. Неизвестен е броят на отвлечените оттам.

„Хамас“ използва тактики от войната на Русия срещу Украйна

Един от оцелелите е 70-годишният ветеран от Октомврийската война – Рами Голд. 50 години, след като коалиция на арабските страни, предвождана от Египет и Сирия, напада Израел, той отново взима оръжието, за да защити дома и близките си. „Прекалено съм възрастен и армията не ми се доверява да нося оръжие. Изтичах и намерих недалеч оттук оставени от отряда. Взех оръжие от загинал другар, няколко пълнителя. Взех друг приятел, който беше ранен. Той почина в ръцете ми. Аз бях там – четири часа без армия. Само ние. По-малко от 10 души, изправени срещу 120 до 200 души добре екипирани терористи от „Хамас“, казва ветеранът.

Разбити бомбоубежища

„Те дойдоха с конвои с тежки картечници на пикапите си. Пробиваха си път със стрелба. Имаха ръчни гранати, ракети. Всяка група имаше част от кубица, която трябваше да бъде превзета. Когато дойдох в този район, който виждате тук, беше детска градина и образователен център. Те го използваха за команден пост. 10 души, които са се били срещу тях – всички са били убити”, разказва ни Рами.

По думите му те са знаели, че повечето са в бомбоубежищата, заради ракетите. Разбили са вратите и са ги принудили да излязат. “Тези, които не са излезли, на тях са им запалили къщите, за да ги принудят да излязат. И когато хората са тръгнали да отварят вратите, за да не се задушат от пушека, терористите са решавали кой от тях да живее и кой да умре”, споделя ни смразяващи неща охранителят.

70-годишен ветеран разказва за битката си срещу &#8220;Хамас&#8221; (видео)
снимка: bTV

Но това не е всичко, разказът продължава:

“Убивали са млади, стари – за всяка къща е различно. Надяваме се някои да са откарани в Ивицата Газа и се надяваме да бъдат още живи. Те простреляха майка, държаща дъщеря си – застреляха я през детето. Детето умря. Майката се бори за живота си.Някои от терористите нямат пушки – използват брадви и чукове. Убиват всички наоколо.”

По разказите му хората в кибуца са стояли в бомбоубежищата 39 часа без вода, без въздух, без храна. “За да си представите колко беше зле положението, аз и още един офицер стигнахме до последния си патрон. Това е той. Двамата по обяд и без армия. Казвам тази история, защото два ангела дойдоха. Двама души – запасни войници. Не знам откъде дойдоха при нас. Дадоха ни муниции и телефон, за да се обадим на семействата си, за да кажем, че сме добре. И ние продължихме, продължихме да се бием, докато стана тъмно и дойде армията. След това започнахме да събираме хората от бомбоубежищата“, казва още той.

Вижте първи кадри с освободените от „Хамас” заложници (видео)

Голд успява да се свърже с един от своите „ангели“ отново по телефона.

Два дни по-късно този човек му е звъннал и го е попитал дали е добре. Успяхме да открием този телефонен номер. “Обадих му се, когато излязохме от гробищата преди няколко дни. И той си спомни за нас. Каза ти беше с онзи с белезите, който не можеше да седне, а ти си този с последния куршум. Дойде и ни даде вода, даде ни муниции и мобилен телефон. Животът започна отначало“, посочва ветеранът.

Ветеранът не знае защо армията се забавя в защитата на пограничните кибуци, но според него в момента не е време за отговори. „Не знам дали искам да знам. Информацията, която имам в момента е достатъчна. Обикалям хотела до 5 часа сутринта. Не мога да заспя. Нужно е да разберете, когато отидете в армията, правите каквото войниците правят. Срещаш се с войници от другата страна и ако имаш късмет, се връщаш вкъщи. Ако това стане в твоя дом, внуците ти са там, нямаш контрол и не можеш да се довериш на армията – какво правиш?“, обясни 70-годишният ветеран.

70-годишен ветеран разказва за битката си срещу “Хамас” (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции