<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=204110" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Двуминутно в...

Два влака с 200 пътници бяха на косъм от сблъсък край Пловдив (видео)

23 Октомври 2023
0 538

Два влака с 200 пътници бяха на косъм от сблъсък край Пловдив. Те се разминали за секунди с челен сблъсък на гара „Караджалово“. От съобщението на БДЖ става ясно, че причината за опасното разминаване е човешка грешка, предава bTV.

Двуминутно видео показва какво означава да управляваш влак в Китай (видео)

Железопътният експерт Людмил Иванов обясни, че специална европейска система в мотрисата и на релсите би елиминирала човешкият фактор напълно. „Ако локомотивът разполагаше със система ЕRTMS. То преминаването на червен сигнал е невъзможно. Това е система за управление на влаковото движение, която е общоевропейска и унифицирана. Тя се състои от две части. Едната е на локомотива. А другата се намира на железния път и около него. Като на локомотивът в случая е нямало сензор“, заяви експертът по цифровизация и управление в жп транспорта.

Два влака с 200 пътници бяха на косъм от сблъсък край Пловдив (видео)
снимка: iStock

Иванов добавя, че сензорите не може да са само на релсите, а локомотивите не разполагат с тях. В момента само един единствен от държавните железници има подобна система и тя е напълно функционална. Или поне така твърдят от НКЖИ. “По самата линия, на която на косъм да се случи трагедия, се твърди, че функционира системата със сензорите, но няма сигнал. Ние имаме белези и всичко поставено на пътната линия, но нямаме оборудван локомотив“, уточни експертът.

Ако влакът имаше сензор

„Ако всичко беше наред, системата щеше да предвиди това нещо и влакът щеше да спре преди червения сигнала. Но в момента е намесен човешкият фактор“, каза Иванов.

Предвидено е да се закупят 108 подобни сензори за локомотивите. За момента са заявени 64 от БДЖ. Те ще бъдат финансирани по националния план за възстановяване и устойчивост. Стойността на целия проект е около 126 милиона. Засега няма забрана по модернизираните отсечки да се движат влакове без пасваща система. По план устройствата трябва да са налични до 2026 г.

Ние от “Господарите” смятаме, че е крайно време БДЖ и НКЖИ да обърнат внимание на влаковите си композиции, защото освен неподдържани вагони и часове закъснения, вече и безопасността е на заден план. А държавната ни железница може да изглежда по много по-добър начин. И да се използва от много повече граждани!

Два влака с 200 пътници бяха на косъм от сблъсък край Пловдив (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции