<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=204544" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Експлозия в Г...

Кризата в САЩ приключи – съюзник на Тръмп оглави долната камара

25 Октомври 2023
0 265

Кризата в САЩ приключи – съюзник на предишния президент Доналд Тръмп оглави долната камара. Консерваторът с малък опит Майк Джонсън спечели вота в Камарата на представителите на Съединените щати, след като републиканците успяха да се обединят около него.

С избора на Майк Джонсън с 221 срещу 212 законодатели приключва триседмичен период, в който Камарата остана без лидер. Това се случи насред войната на Израел с “Хамас” и насред опасенията, че Украйна няма да получи ново финансиране, пише Дневник.

Кевин Маккарти бе свален като председател на 3 октомври. Републиканецът беше отстранен с 216 гласа “за”, а тези против неговото отстраняване – 210. Той постигна споразумение с демократите, избрано, за да не спре работата на правителството. До избора на 51-годишния Джонсън минаха няколко седмици, в които трима възможни заместници бяха отхвърлени.

Отстраниха председателя на Камарата на представителите на Конгреса в САЩ

Майк Джонсън се подкрепя от Доналд Тръмп.

Той има малък лидерски опит. От години обаче е известен с поддръжката си за консервативни политики в училищата. Също за затягане на правилата за аборт, облекчаване на тези за маски и други. Той е председателят на камарата с най-малък опит от десетилетия. Но неопитността му може да му е помогнала да спечели, тъй като е имал по-малко време да си създаде врагове.

Най-известен е като автора на неуспешна жалба от 126 републиканци в Камарата след президентските избори през 2020 г. С нея Върховният съд трябваше да бъде накаран да отмени резултатите от изборите в щатите, които Доналд Тръмп беше загубил.

Спешна задача е да се постигне консенсус за правителствено финансиране до 17 ноември, когато изтича 45-дневният временен компромис, договорен от Кевин Маккарти. Пред него ще стои и искането на президента Джо Байдън за външнополитически пакет от над 100 млрд. долара – повечето за Украйна и Израел – който Камарата нямаше как да разгледа без председател.

Кризата в САЩ приключи – съюзник на Тръмп оглави долната камара

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции