<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=204588" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Новият антик...

НАП проверява кафенета и барове за наличие на хазартна дейност

26 Октомври 2023
0 215

НАП проверява кафенета и барове за наличие на хазартна дейност. Това съобщават за Mediapool от пресцентъра на Министерството на финансите.

Агенцията е погнала кафенета, барове, будки за плащане на битови сметки и други търговски обекти в цялата страна. Причината са опитите на хазартните фирми да превръщат обектите в места за онлайн залози. Затова се инспектира дали устройствата, визуално приличащи на атрактивни слот машини, са обикновени компютри, както твърдят от бранша. Или могат да се считат за игрални автомати.

Всяко залагане, което е направено от място без лиценз, се счита за незаконно.

Над 150 сайта за хазартни игри бяха спрени от НАП

“Приходната агенция проверява начина на постъпване и приемане на залозите, начина на изплащане на печалбите, отчетността на електронните устройства. Както и достъпа до интернет, който предлага обектът. Поради техническата специфика на устройствата проверяващите са поискали и експертно становище от страна на Българският институт по метрология (БИМ). Това ще позволи на НАП да придобие яснота за характера и техническите възможности и приложението на използваните “Киоск” терминали. Това коментираха от МФ.

НАП проверява кафенета и барове за наличие на хазартна дейност

Медията отправя запитването поради нарастващия брой сигнали от потребители на хазарт, които забелязват, че обикновени търговски обекти се оказват ребрандирани с рекламни материали на хазартни фирми. 

Най-често се сигнализира за подобно ребрандиране и на офиси за плащане на битови сметки. Подобна дейност създава възможност на едно и също гише човек да получи едновременно превод от фирма за бързи кредити и веднага след това да заложи сумата в онлайн игри на щастието.

МФ припомни, че единственото ограничение в закона е хазартният оператор да работи само през банкова сметка. Извършването на преводите към въпросната банкова сметка от страна на участниците и получаването на изплатените печалби (до 5000 лв.) обаче е по избор на потребителя.

“Извършването на преводи към банковата сметка на организатора не е ограничено по отношение начина на извършване на превода. Всяко лице може само да избере метода на плащане и доставчика на платежни услуги, лицензиран по Закона за платежните услуги и платежните системи. Лицензираните финансови институции имат право едновременно да предоставят кредитиране, както и да притежават лиценз за доставчик на платежни услуги“, обясниха още от МФ.

Близо 12 000 души са поискали да бъдат вписани в регистъра за хазартно уязвими

Финансовото министерство коментира още, че всички хазартни проблеми ще бъдат адресирани от готвените от институцията промени в Закона за хазарта. За целта вече е сформирана работна група.

Засега се знае, че се готви силно завишаване на изискванията към хазартните оператори, вероятно с цел окрупняване на сектора. Възможно е изискването за внесен капитал да скочи от 1.5 млн. лв. на 10 млн. лв. При това сумата следва да бъде осигурени от “собствени средства”. Завишават се и изискванията за инвестиции.

Сериозна промяна ще е въвеждането на еднократна такса от 5 млн. лв. за общ лиценз на всеки частен хазартен оператор. Тези с действащ лиценз ще имат 9 месеца, за да платят сумата.

Държавният монопол върху лотариите не се отменя. Въвежда се обаче забрана за спортни залози да не могат да се ползват устройства на самообслужване. Облекчава се таксата върху държавните тото и лотария, като тя се приравнява на тази за онлайн залаганията. Тя ще е 20% върху разликата между стойността на получените залози и изплатените печалби.

НАП проверява кафенета и барове за наличие на хазартна дейност
Снимка: Pixabay

Само в хотели с категория 4 звезди и повече, в хотели в национални курорти, както и в населени места, разположени на не повече от 30 км от ГКПП, ще могат да се отварят казина.

Много амбициозно е предложението да се забрани рекламата на хазарт в интернет, по телевизията и радиото от 6:00 сутринта до 22:00 ч. вечерта. Очаква се тази мярка да срещне силна съпротива. За медиите нарушители се предвиждат имуществени санкции от 30 000 до 50 000 лв. или глоби от 10 000 до 30 000 лв.

За капак – хазартните фирми ще са длъжни да предават информация на НАП за изплатените печалби на физическите лица. Въпреки това, обсъждането на проектопромените все още е в сравнително ранна фаза. 

Коментарът на “Господарите”

Хазартната зависимост е много наболяла тема в България. Всеки от нас има поне един приятел, който невинно залага на мачове или други спортни събития. За съжаление обаче има и голям процент хора, затънали в “борчове” заради зависимостта си. Една зависимост води до друга… всички знаем как завършва това. Затова е редно държавата да използва своите правомощия да ограничи хазартната дейност, за да няма толкова разбити животи и съдби.

НАП проверява кафенета и барове за наличие на хазартна дейност

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции