<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=204610" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Израелски та...

Москва твърди, че е репетирала “масиран” ядрен удар

26 Октомври 2023
0 373

Москва твърди, че е репетирала “масиран” ядрен удар. Това съобщи руското Министерство на отбраната, цитирано от ВВС.

Военното учение е включвало “отговор на вражески ядрен удар”, заяви министърът на отбраната Сергей Шойгу.

Новината идва, след като парламентът на страната подкрепи оттеглянето на ратификацията от Москва на глобален договор, който забранява всички физически тестове на ядрени бойни глави. Русия и Съединените щати провеждат редовни симулации за ядрена готовност, като Москва традиционно извършва своите към края на октомври.

Ученията тази година са включвали „нанасяне на масивен ядрен удар от стратегическите настъпателни сили в отговор на вражески ядрен удар“. Това докладва Шойгу на президента Владимир Путин.

Русия е изпитала “Буревестник” – новата ракета с ядрен двигател (видео)

Москва твърди, че е репетирала &#8220;масиран&#8221; ядрен удар

Подробности

В изявление на Кремъл се казва, че са извършени “практически изстрелвания на балистични и крилати ракети”. Междуконтинентална балистична ракета “Ярс” е изстреляна от полигон в Далечния изток на Русия, а друга ракета е изстреляна от атомна подводница в Баренцово море.

По-рано този месец Путин заяви, че страната му е провела “последен успешен тест” на крилата ракета с ядрен двигател. Експерименталното оръжие, обявено за първи път през 2018 г., беше приветствано като имащо потенциално неограничен обсег, но информацията на държавния глава не беше независимо потвърдена.

Последните тестове ще се разглеждат като демонстрация на сила, която съвпада с дератифицирането на международния договор за забрана на ядрени опити. Парламентът приключи приемането на закона, който оттегля ратификацията на договора от Русия в сряда.

Путин призова министрите да подкрепят промяната, за да отрази позицията на САЩ. Те подписаха, но никога не са ратифицирали Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити.Документът от 1996 г. забранява “всякаква тестова експлозия на ядрено оръжие или друга ядрена експлозия” навсякъде по света.

Русия стартира пълномащабна инвазия в Украйна през февруари миналата година. Това породи опасения за ядрена война. През юни агресорът разположи първата партида тактически ядрени оръжия в Беларус.

Правителството на САЩ смята, че няма индикации, че Кремъл планира да използва ядрени оръжия за атака срещу Украйна.

Москва твърди, че е репетирала “масиран” ядрен удар

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции