<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=204758" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Армията отно...

Ремонтът на ремонта на улица “Шишман” в София отново се удължава

27 Октомври 2023
0 178

Ремонтът на ремонта на улица “Шишман” в София отново се удължава – този път заради незаконен подиум на заведение, който най-после беше премахнат, пише Дневник. Съоръжението с площ 22.8 кв.м се оказа изградено без разрешение на тротоара, а при ремонта на кръстовището то бе запазено.

След “ремонт на ремонта” в София ще гледаме и “надзор на надзора”

Стана ясно, че от “Строителен контрол” на район “Средец” на 20 октомври са издали предписание на собствениците на заведението да го премахнат доброволно и те го изпълниха през тази седмица. Новият тротоар около него вече беше готов и тепърва ще трябва да се попълни и мястото на подиума. Това ще удължи и ремонта, който трябваше да приключи на 26 октомври според съобщение на Столичната община.

Още около седмица ремонт

Освободеното място е с различен наклон. Това налага ново проектно решение за оттичане на дъждовната вода. В противен случай може да се стича към заведението, предупреди Бончо Бонев, управител на фирмата “Парсек груп” ЕООД, която ремонтира цялата ул.”Цар Шишман”. “Ще изисква още седмица покриването на мястото”, каза още той. Проектното решение трябва да се изготви от автора на проекта – студио А.Д.А. на арх. Иво Пантелеев.

Дали това ще забави и отварянето на останалата ремонтирана част на кръстовището, или движението ще бъде пуснато предстои да се разбере.

От Столична община обгрижвали незаконния подиум

От години заведението поставя маси и столове на открито, за което има разрешение и плаща такса тротоарно право. През 2019 г. строителният контрол на общината установи, че незаконно е монтиран преместваем подиум и навес на същото място. Той разпореди те да се премахнат. По-късно там е изграден монолитен подиум, покрит с керамични плочи с цвят на дърво. За него също няма разрешение, но той първо бе пропуснат при ремонтните дейности и тротоарът беше изграден около него.

“Няколко души от Столичната община ми се обаждаха още миналата година, когато работехме по “Шишман” при “Свети Седмочисленици”, да обърнем специално внимание, когато редим плочките пред това заведение”. Това твърди управителят на “Парсек” Бонев без подробности. Заведението е на фирма “НХ Гастро” ООД.

Строителният надзор не се заинтересува от случая

Контролът за изпълнение на проекта за ремонта на ул.”Цар Шишман” се упражнява от консорциума “Проджект надзор София център”. Той спечели поръчката на Столичната община на стойност 1.034 млн.лева с ДДС. Тяхно задължение е първо да проверят дали има незаконни строежи на обекта (какъвто е подиумът), както и да следят за спазването на проекта.

В обхвата на проекта попада подиумът, потвърдиха от район “Средец”.

Служителка на “Трансконсулт”, една от фирмите в консорциума за надзор, обяснява, че случаят трябвало да се препрати към Столичната община. “Там се обадете, те са възложител по оперативната програма (“Региони в растеж”) и те контактуват с проектанта”, напъти тя и дори не се поинтересува конкретно за какво става въпрос.

Изпълнителят “Парсек груп” се ангажира да доизгради новиата настилка на тротоара на мястото на подиума, след като бъде изготвено и проектното решение за отводняване.

Ремонтът на ремонта на улица &#8220;Шишман&#8221; в София отново се удължава

Коментарът на “Господарите”

Ремонт на ремонта, последван от надзор на наздора – ето това е визията за София вече повече от 20 години. Вместо предизборно поне фирмите-любимци на местната власт да се “стегнат” и да покажат, че може и да работят качествено понякога, те сякаш съвсем са се самозабравили. И как няма, след като твърде рядко някой изобщо се опитва да ги държи отговорни за собствените им неуредици. А и няма никакъв проблем всеки ремонт да се удължава безкрайно. Все пак кой ако не гражданите са виновни за безумните решения на властите и близките им фирми.

Припомняме ви серията от материали за “златните павета”, които също са илюстрация на абсурдите в столицата, а и не само:

“Господарите” намират счупени плочки по проекта с кривите жълти павета (РЕПОРТАЖ)

Дани Йорданов от “Господарите” пита “Трейс” за кривите павета и счупените тротоари (РЕПОРТАЖ)

Ремонтът на ремонта на улица “Шишман” в София отново се удължава

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции