<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=204765" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Организация ...

Кмет продаде публичен общински имот като частен, за да се строи хотел

27 Октомври 2023
0 237

Терен от близо 900 кв. м. в курорта Камчия край Варна е бил продаден от кмета на Община Аврен Емануил Манолов, въпреки че е бил публична общинска собственост, която не подлежи на продажба, показва материал на “Дневник”.

Имотът е част от по-голям терен, предоставен на местната администрация от Държавната агенция по горите. Целта е изграждане на улична мрежа в курорта. Независимо от това, преди продажбата Манолов е възложил изработването на подробен устройствен план, с който е променил предназначението на терена за “комплексно обществено обслужване и паркинг” и той се е превърнал в парцел “за апартаментен хотел“.

Какво се е случило

На 30 август 2017 г. Изпълнителната агенция по горите изпраща писмено уведомление до кмета на Аврен Емануил Манолов от ГЕРБ (по това време вече във втория си мандат), че на общината са предоставени имоти – частна държавна собственост с площ 384 402 кв.м. Те са необходими за изграждане на “общински обект от първостепенно значениe“. Става дума за улици, част от пътната мрежа на курорта Камчия.

Земята се намира на по-малко от сто метра от пясъчната ивица на един от най-дългите и красиви плажове по Черноморието.

След изработване на подробен устройствен план единият от парцелите с площ 2321 кв.м. е преобразуван в три нови имота. Те са с големина 283 кв.м. за техническа инфраструктура, 878 кв.м. за комплексно обществено обслужване и паркинг и 1160 кв. м. за улица. Така новообразуваните имоти са актувани като публична общинска собственост, неподлежаща на разпоредителни сделки от страна на кмета и администрацията му.

На 10 февруари 2020 г. обаче работна група, назначена от Емануил Манолов, извършва оглед и съставя нов протокол. Според него “поради голяма денивелация е невъзможно изграждане на предвидената улица“. В последствие имотите са обявени за “терени с отпаднало предназначение“.

Кмет продаде публичен общински имот като частен, за да се строи хотел
Справка от сайта на Агенцията по геодезия картография и кадастър

Пенсионерка прехвърли имоти на гледачката си часове след своята смърт (видео)

По закон в подобни случаи земите трябва да бъдат върнати на Държавната агенция по горите.

Емануил Манолов обаче е имал други планове за тях. На 15 юли 2020 г. за двата имота, предвидени съответно за техническа инфраструктура и за комплексно обществено обслужване и паркинг са съставени два акта. С тях ги превръщат от публична в частна общинска собственост, която вече може да бъде продавана и отдавана под наем.

Освен това в акта за имота с размер 808 кв. м. вече е записано , че той е предназначен за “друг вид застрояване” вместо “за комплексно обществено обслужване и паркинг“.

Посоченото правно основание за съставяне на актовете е вече споменатото решение на Общинския съвет в Аврен от 4 март 2020 г. С него е одобрен подробният устройствен план за разделяне на имота, предоставен от Държавната агенция по горите на три по-малки. Справка с текста му обаче показва, че в него никъде не се споменава преобразуване на имотите от публична в частна собственост.

Според текстове на Закона за общинската собственост за преобразуване на имот от публична общинска собственост в частна е необходимо решение на Общинския съвет. То трябва да е прието с мнозинство от минимум две трети от общия брой общински съветници. В конкретния случай това изискване очевидно не е спазено. Въпреки това поземленият имот от 283 кв. м. е продаден на един от големите телекомуникационни оператори и върху него е разположено антенно съоръжение.

Имотът от 808 кв.м., който междувременно е сменил статута си от “за комплексно обществено обслужване и паркинг” на “за друг вид застрояване” е продаден на 2 декември 2020 г. на частен инвеститор – компанията “Примиъм клъб”.

Седмица по-късно е отписан от актовите книги на Общинския съвет в Аврен.

Скоро след това новият собственик заявява изготвянето на нов Подробен устройствен план за регулация и застрояване. Идеята е върху терена да бъде построен апартаментен хотел.

В края на юни 2021 г. Държавната агенция по горите възразява с писмо срещу преотреждането на имота и иска информация относно състоянието на трите парцела.

В писмото пише, че имотът, предоставен от агенцията “е разделен на три части без съгласието на собственика (бел. авт. това е държавата в лицето на тогавашния министър на земеделието Христо Бозуков). За два от новообразуваните имоти незаконосъобразно са съставени актове за частна общинска собственост. Впоследствие е извършено и разпореждане с един от имотите“.

Резултатът от писмото на земеделския министър обаче е заседание на Общинския съвет в Аврен от 31 август 2021 г. На него съветът разглежда докладна записка на Емануил Манолов и гласува решение, с което е допълнил предишното – от 4 март 2020 г.

С въпросното допълнение Общинският съвет възлага със стара дата на Емануил Манолов да преобразува два от имотите публичната общинска собственост в частна.

Към датата на вземане на това решение обаче поземленият имот, отреден за “друг вид застрояване” отдавна е бил продаден и отдавна не е бил общинска собственост. С други думи има нарушение на закона. Имотът е бил продаден от Община Аврен девет месеца преди да бъде променен от публична в частна общинска собственост.

Покупко-продажбата

Купувачът на въпросния терен е компанията “Примиъм клъб” ООД. Тя е регистрирана с капитал от 6 лв., а нейн едноличен собственик е бил Георги Георгиев. През 2020 г. той прехвърля по 50% от капитала на дружеството на едноличните си дружества “Примиъм маркет” и “Краси-ГМ-2003”. Така те стават съдружници в “Примиъм клъб”, която в началото на август т.г. е преименувана на “Примиъм билдинг” ООД.

Всички споменати компании са регистрирани с почти идентичен и максимално широк предмет на дейност. Освен в тях Георгиев има участие или е едноличен собственик в още четири компании.

Относно закупуването на публичния имот Георгиев коментира:

Нямаше никакъв проблем. Явих се на търг заедно с другите участници и го спечелих, подписахме договор и това е.

Според него проблем нямало и при изготвянето на нотариален акт въпреки, че е придобил публична общинска собственост. Това се споменава и в договорът, който е подписан на 2 декември 2020 г.

Статутът му е променен с решение на Общинския съвет в Аврен едва на 31 август 2021 г. Въпреки това в договора за продажба е записано че: Продавачът продава на купувача свой собствен недвижим имот – частна общинска собственост.

Кмет продаде публичен общински имот като частен, за да се строи хотел
Копие от договора за продажба на имота от 808 кв. м. за малко над 82 хил. лв. Източник: “Дневник”

Накрая Георгиев се оплакал, че искането му за изготвяне на подробен устройствен план на имота, с който той да бъде преотреден “за апартаментен хотел” е връщано три пъти от Общинския съвет в Аврен. По тази причина до този момент строителство на терена не е започнало. Не било сигурно дали изобщо ще започне.

Кмет продаде публичен общински имот като частен, за да се строи хотел

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции