<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=204930" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Протест срещ...

Говорителят на ЦИК: Стойнов не е снимал хеш кода, извършени са други действия (видео)

28 Октомври 2023
0 1164

Говорителят на ЦИК: Стойнов не е снимал хеш кода, извършени са други действия. Росица Матева заяви това в предаването “Тази сутрин” по bTV. Тя коментира появилата се информация в петък, че на 25 октомври зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е снимал кодовете на машините, записал ги на телефона си и на флашка.

„В МЕУ, в защитена среда, се проведе доверено изграждане на изходния код. Тогава беше създаден и хеш кодът, който беше публикуван на Фейсбук страницата на МЕУ. Този код е публичен. В понеделник, отново в защитена среда, беше предоставен достъп до изходния код на всички регистрирани участници. След това, в нарушение на всички правила, зам.-министърът е извършил действия, които дават основание да не сме сигурни какъв софтуер е инсталиран на машините“,уточни Матева.

ПП-ДБ ще обжалват пред ВАС решението за отмяна на машинния вот (видео)

Тя посочи обаче, че не може да оповести конкретните действия на Стойнов.

„Информацията, която получихме от ДАНС, е доста притеснителна и даде основание на ЦИК да вземе решението да се гласува само с хартиени бюлетини“, категорична е Матева.

Говорителят на ЦИК: Стойнов не е снимал хеш кода, извършени са други действия (видео)

Матева добави:

„ЦИК е приела решение, което са длъжни да изпълнят всички общински избирателни комисия и в страната няма да се гласува с машини. Не разбирам защо ОИК-София е приела такова решение. То ще бъде разгледано на заседание. Не би трябвало да има как да се гласува с машини, защото ЦИК не е дала разрешение машините да напускат склада. Как са го напуснали и каква е причината да тръгнат по страната, трябва да отговори вътрешният министър“.

Общинска избирателна комисия обяви, че ще допусне машинен вот (видео)

Ретроспекция

Снощи общинската избирателна комисия в София допусна машинно гласуване. Комисията не прие решението на ЦИК за отмяна на машинния вот и го определя като неразбираем.

Припомняме, че до отмяната на машинното гласуване и преминаването изцяло към хартиено се стигна, след като стана ясно, че на председателски съвет в Народното събрание бе представен спешен доклад на ДАНС. Според него, на 25 октомври зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е свалил кодовете на машините, записал ги на телефона си ина флашка.

“На тези избори не трябва да има нито една машина. Всички са компрометирани”, заяви председателят на ПГ на “Има такъв народ” Тошко Йорданов след заседанието на съвета.

От ПП-ДБ пък заподозряха ГЕРБ и ДПС, че седят зад “фалшивата информация за манипулация на вота”. По думите на съпредседателя на ПГ на ПП-ДБ Атанас Атанасов, ГЕРБ губят вота в столицата и затова спретнали тази манипулация.

Чуйте още във видеото!

Говорителят на ЦИК: Стойнов не е снимал хеш кода, извършени са други действия

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции