<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=205174" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: В бургаско се...

Асен Василев вече ще може да гласува (видео)

29 Октомври 2023
0 668

Асен Василев вече ще може да гласува. Финансовият министър не успя да упражни правото си на глас в Хасково малко по-рано днес, тъй като е бил заличен от избирателния списък. „Малко разхождане по институциите, но няма някакъв проблем“, допълни той, предава bTV.

Асен Василев не успя да гласува (видео)

„Оказа се, че от 2000 г. в базите данни на ГРАО има запис, че имам адрес извън страната и този запис не е заличен. Сега бяхме в общината за издаване на удостоверение, след което ще трябва да отидем до ОИК, която да се произнесе. Да се заличи адреса, който е извън страната, за да може да гласувам нормално“, каза Асен Василев.

Причината е принципът на уседналост, който при него липсва. Оказва се, че по адресна регистрация той не е регистриран в Хасково. “Асен Василев не беше открит в избирателния списък, след което го открихме в списъка със заличените лица. Основанието беше, че има настоящ адрес извън България. За да може да упражни правото си на глас, следва да ни предостави удостоверение по чл. 40 от Избирателния кодекс, издадено от Община Хасково и да попълни декларация, че няма да гласува другаде“, обясни Петя Шопова, председател на СИК №28.

Асен Василев вече ще може да гласува (видео)
снимка: iStock

СИК е действала правилно

След запитване до общината е установено, че СИК е действала правилно при отстраняването на Асен Василев от списъка. „При моя проверка се установи, че от 2000 г. той има настоящ адрес в САЩ и до настоящия момент в Общинска администрация – Хасково няма информация този адрес да е неактивен, че е променен“, обясни Добромир Якимов, председател на ОИК-Хасково.

За да успее Асен Василев да гласува, трябва да има настоящ адрес в България и да представи съответни доказателства, че тези данни в ГРАО не са верни със съответен официален документ от САЩ.

Скъпи приятели, надяваме се, че вие ще успеете да гласувате по съвест! Очакваме вашите сигнали за всякакви нередности на gospodari.com.

Асен Василев вече ще може да гласува (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции