<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=205496" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Около 20% от бю...

ВАС реши дали да позволи машинното гласуване за балотажа

30 Октомври 2023
0 1399

ВАС реши дали да позволи машинното гласуване за балотажа. Окончателното решение на съдиите е, че още на втория тур на местните избори в неделя ще можем да гласуваме и с машини, съобщи NOVA.

Скандалът с машинния вот започна в последния ден от предизборната кампания. Тогава четири формации разпространиха информация от ДАНС, изпратена до председателя на парламента Росен Желязков. Те я тълкуват като опит за манипулация на изборите. Според нея заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов нерегламентирано е заснел и прехвърлил на флаш памет процеса по генериране на код, с който се подписва софтуерът на машините. В крайна сметка, ЦИК взе решение машинното гласуване да бъде заместено само от хартиени бюлетини. И то ден преди самите избори.

Вижте доклада на ДАНС, заради който забраниха машинното гласуване

ВАС реши дали да позволи машинното гласуване за балотажа
Снимка: Благой Кирилов/БТА

12 жалби са постъпили в събота по електронен път от ЦИК във ВАС. Съгласно Изборния кодекс те трябва да бъдат разгледани. По тях да има съдебно произнасяне в тридневен срок от постъпването им.

Подадени са жалби от ПП-ДБ и ПП „Единение“. От кандидата за кмет и кандидат за общински съветник на Община Шумен Неделчо Неделчев, от кандидата за общински съветник за Столична община Петър Славов. Също и от шест физически лица в качеството им на избиратели.

В съда има постъпила жалба и срещу обявената от ЦИК нищожност на решението на ОИК София да се използват машините за гласуване.

ВАС реши дали да позволи машинното гласуване за балотажа
Снимка: Благой Кирилов/БТА

Във Върховния административен съд се явиха лично жалбоподавателите – Петър Славов, народните представители от коалиция ПП-ДБ Надежда Йорданова и Васил Пандов. Също така председателят на Обществения съвет към ЦИК Цветелина Пенева, както и заместник-председателят на ЦИК Росица Матева.

Върховният административен съд разглежда делото срещу ЦИК за отмяната на машините

“В административната преписка се съдържат документи, които потвърждават нашите твърдения в жалбата. А именно за незаконосъобразност за решението на ЦИК, с което се отмени машинното гласуване. Така представената справка от ДАНС е един литературен разказ с предположение в рамките на 30 страници. Без да удостоверява по надежден ред каквито и да е факти и обстоятелства, които попадат в хипотезите на изборния кодекс и могат дадоведат до отмяна на машинното гласуване”. Това обясни Надежда Йорданова.

ВАС реши дали да позволи машинното гласуване за балотажа
Снимка: Благой Кирилов/БТА

Васил Пандов също представи жалбата на ПП-ДБ в съда. Според него прокуратурата е органът, който трябва да реши дали има нарушения. Той отново повтори думите на премиера, че на този етап докладът на ДАНС е манипулативен. Но ако има произнасяне на компетентен орган, в случая прокуратурата, тогава ще вземат своето решение. 

„Това, което чухме в съдебната зала от страна на г-жа Матева от ЦИК, всъщност напълно потвърди нашите предварителни опасения и доводи, че мотивите за отмяна на машинното гласуване са свързани с обстоятелства, които ги няма в техния акт. Той е публичен. В него се посочва, че няма решение на МЕУ. Нямаше нищо за подписа на министъра. С това обстоятелство, което беше изтъкнато днес ЦИК се опитва да допълни акта си, защото той е издаден неправилно”, заяви Пандов.

ВАС реши дали да позволи машинното гласуване за балотажа

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции