<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=206642" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ако не можем ...

Ето какво предвижда пакетът от данъчни закони, приет от Министерски съвет

06 Ноември 2023
0 725

Ето какво предвижда пакетът от данъчни закони, приет от Министерски съвет – нулевата ставка за ДДС за хляба и брашното остава, както беше прието миналата година, и важи до средата на следващата година. За ставката за ДДС за ресторантьори и хотелиери са получени предложения от техните организации за изсветляване на бизнеса, информира NOVA.

Данъчните закони бяха приети на извънредно заседание и предстои да бъдат изпратени към парламента. Очаква се още този четвъртък да бъдат разгледани в Комисията по бюджет и финанси. Това съобщи финансовият министър Асен Василев.

Данъчните закони бяха публикувани за обществено обсъждане в края на септември.

След приемането на данъчните закони ще бъде фиксирана напълно приходната част на бюджета и парламентът ще може да го приеме преди края на годината”, каза Василев.

Ето какво предвижда пакетът от данъчни закони, приет от Министерски съвет
Снимка: стопкадър/видео NOVA

Изборните резултати

 „Хората успяха да изберат кметове, които да работят за подобряването на техния град. В различни градове това са представители на различни политически сили. ПП спечели на балотаж в няколко ключови града – София, Варна, Благоевград, Пазарджик. Това показва, че една голяма част от българските градове са предпочели да променят досегашния си модел на управление”, коментира съпредседателят на ПП Асен Василев.

Той отговори и на Борисов, който каза, че пакетът от данъчни закони е неизвестен на неговата политическа формация.

Пакетът от данъчни закони беше публикуван в края на септември. Един месец стоя на обществено обсъждане. Редица организации – и работодателски, и синдикални, и браншови организации, подадоха предложения какво да се промени, как да бъде променено, така че да съответства на целите, които са заложени. Има редица предложения от Националното сдружение на общините. Имаме доста балансиран пакет от данъчни закони. Разбира се, последната преценка как да се промени е на парламента”, каза Василев.

Ето какво предвижда пакетът от данъчни закони, приет от Министерски съвет
Снимка: iStock

ДДС за ресторантьорите и хотелиерите

 „Получихме доста предложения от техните организации за това да се въведат постерминали задължително във всички заведения с 2, 3, 4 и 5 звезди. Само най-малките да бъдат освободени. Задължително да се плащат заплатите по банков път в заведения с 2, 3, 4 и 5 звезди. Да има минимални ставки за персонал, които са по-високи от минималната работна заплата  и за най-ниско платените длъжности да започват от 1000 лева и да вървят нагоре, което да изсветли трудовите доходи. Ако всичко това бъде прието, тогава 9% могат да останат като временна мярката, тъй като хазната ще събере повече средства по този начин, отколкото през увеличение на ДДС. Изборът е на парламента- дали да приеме пакета от изсветляване или да приеме 20% ДДС”, заяви Василев.

Към държавния глава

Асен Василев отговори и на президента Румен Радев, който каза, че „в сглобката си нямат доверие, но са се стиснали здраво един за друг в името на оцеляването”.

Господин Радев не е в час с политическите процеси в страната. Ако сте наблюдавали последните две седмици, ще видите, че имаше доста голямо напрежение между партиите и всяка партия се бори за нейния електорат и за начина, по който вижда движението на страната напред. Единственото общо е, че гледаме към това да имаме една нормална европейска държава, а не да гледаме на изток към Москва”, каза Василев.

Бюджет 2024

Асен Василев представи и част от параметрите на бюджета за следващата година. Той  е разчетен при инфлация от 4,8%, 3,2% реален ръст на БВП, размер на БВП от 205 млрд. лв. Финалните разчети зависят и от данъчните закони. След приемането им на първо четене в ресорната комисия бюджетът ще бъде представен и придвижен към парламента.

Бизнесът нарече “недомислени” и “нелепи” някои от данъчните промени на Асен Василев

Ето какво предвижда пакетът от данъчни закони, приет от Министерски съвет

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции