<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=206699" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Новият кмет н...

“Сиела Норма”: ЦИК направи всичко възможно да компрометира машинния вот (видео)

07 Ноември 2023
0 752

“Сиела Норма”: ЦИК направи всичко възможно да компрометира машинния вот. Това заяви акционерът от фирмата, предоставила машините за изборите – проф. Иван Тодоров.

Той е убеден, че ЦИК нарочно е забавяла подготовката и е слагала невъзможни срокове за изпълнение, за да може да бъде компроментиран машинния вот. “Това го правят всеки път и е абсолютно умишлено”, заяви пред bTV Тодоров.

„Толкова подробно и щателно удостоверяване не съм виждал. Предишните удостоверявания бяха направени по същия начин“, добави той.

Припомняваме, че след решение на ЦИК в последния момент на първия тур вотът беше само на хартия. След решение на Върховния административен съд (ВАС) – на втория тур беше разрешен и машинен вот.

&#8220;Сиела Норма&#8221;: ЦИК направи всичко възможно да компрометира машинния вот (видео)

ВАС реши дали да позволи машинното гласуване за балотажа

По време на балотажа отново имаше блокирали устройства и такива, които не издават разписки. Според Тодоров проблемът е в поръчаната от ЦИК хартия, която не е била подходяща за конкретните машини. На всичкото отгоре е била прекалено скъпа и в същото време некачествена.

От щаба на Ваня Григорова, издигната от местна коалиция „БСП за България” за столичен кмет, обявиха вчера, че ще оспорват резултатите от вота в София заради начина на удостоверяване на машините.

Новият кмет на София не се притеснява от касиране на вота (видео)

Проф. Тодоров е категоричен, че става въпрос за активно мероприятие срещу гласуването с машини. От неговите интеракции с ЦИК изглежда, че комисията в действителност е направила всичко възможно машинният вот да бъде компроментиран.

Новият кмет на София Васил Терзиев не се притеснява от касиране на вота. „Те са в правото са си да оспорват“, коментира той.

“Проблемът” с машинния вот

Скандалът с машинния вот започна в последния ден от предизборната кампания. Тогава четири формации разпространиха информация от ДАНС, изпратена до председателя на парламента Росен Желязков. Те я тълкуват като опит за манипулация на изборите. Според нея заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов нерегламентирано е заснел и прехвърлил на флаш памет процеса по генериране на код, с който се подписва софтуерът на машините.

В крайна сметка, ЦИК взе решение машинното гласуване да бъде заместено само от хартиени бюлетини. И то ден преди самите избори.

Ако не можем да забраним машините, ще ги убием (Коментарът на “Господарите”)

Резултатите са налице: Изключително ниска избирателна активност, произтичаща от факта, че хората бяха демотивирани да дадат гласа си след всички спретнати номера от страна на ЦИК и политическите формации. Ние все пак ще продължаваме да се борим за машинното гласуване, защото в него е истината!

“Сиела Норма”: ЦИК направи всичко възможно да компрометира машинния вот

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции