<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=206783" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ето какво се ...

Премиерът на Португалия подаде оставка

07 Ноември 2023
0 181

Премиерът на Португалия подаде оставка заради разследване на предполагаеми нередности около проекти за добив на литий и водород в страната, предаде Reuters.

Антонио Коща обяви решението си в телевизионно изявление след среща с президента Марсело Ребело де Соуса. Коща обясни, че съвестта му е чиста, но няма да се кандидатира отново за премиер.

По-рано във вторник прокурорите посочиха министъра на инфраструктурата Жоао Галамба като официален заподозрян и задържаха началника на кабинета на Коща. Опозицията поиска правителството да се оттегли незабавно.

Премиерът на Португалия подаде оставка
Снимка: Х/António Costa

Коща беше „напълно готов да сътрудничи“ на съдебната система, след като прокурорите казаха, че той също е обект на разследване.

Достойнството на функциите на министър-председател не е съвместимо с никакви подозрения относно неговата почтеност, доброто му поведение и още по-малко с подозрението за практикуване на каквото и да е престъпно деяние“, каза Коща пред репортери.

През деня местни медии съобщиха, че се извършват обиски в няколко правителствени сгради, сред които официалната резиденция на премиера, министерството на околната среда и домът на министъра на инфраструктурата Жоао Галамба. Прокуратурата официално заяви, че той е сред заподозрените.

Премиерът на Португалия подаде оставка
Снимка: Х/António Costa

В началото на годината португалската прокуратура потвърди информацията, че се разследват проекти, свързани с добива на литий и водород, но тогава не бяха оповестени имената на заподозрени лица, допълва NOVA.

Тази година правителството на Коща бе замесено и в друг скандал, който бе свързан с държавната авиокомпания ТАП.

Тогава президентът Ребело де Соуза поиска оставката на Галамба като министър на инфраструктурата, но Коща реши да го остави на поста. Това стана повод опозиционни партии да се обърнат към държавния глава с искане да разпусне парламента.

Известните запаси от литий, с които Португалия разполага, възлизат на 60 000 метрични тона. Тя е най-големият производител на въпросната суровина в Европа. Едва сега обаче страната започна подготовката за производството на литий с по-високо качество. Той се използва в електромобилите и за захранване на електронни устройства.

Президентът на Португалия припадна на официално събитие (видео)

Премиерът на Португалия подаде оставка

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции