<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=206802" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: България с но...

Румъния може да се отдели от България за Шенген

07 Ноември 2023
0 415

Румъния може да се отдели от България за Шенген. Букурещ обмисля отделяне от страната ни за присъединяване към европейските държави, които са премахнали граничния контрол помежду си. Това заяви румънският премиер Марчел Чолаку в интервю за Bloomberg, пише БТА.

Румънският премиер обяви, че ще поиска от испанското председателство на Съвета на Европейския съюз да организира извънредно заседание на Съвета по правосъдие и вътрешни работи през декември, за да преразгледа кандидатурата на Румъния за Шенген. Срещата ще се състои след изборите в Нидерландия на 22 ноември, когато политическите сметки може да се променят.

В интервюто Марчел Чолаку за пореден път подчертава солидарността на Румъния със съюзниците от ЕС и НАТО като държава на границата с Украйна.

Румъния е тази, която пое по-голямата част от транзита на украинския износ. За Европа е необходимост Румъния и България да бъдат в Шенген”, казва Марчел Чолаку.

Австрия отново ни каза „не“ за Шенген (видео)

Румъния може да се отдели от България за Шенген

Той определи като “дълбока несправедливост” неуспеха на Румъния да се присъедини към Шенген и нарече ветото на Австрия “неоснователно”. Чолаку не изключи възможността румънското правителство да предприеме правни действия в Съда на ЕС.

В критика към Австрия румънският премиер коментира още, че Австрия не е страна членка на НАТО. Но е защитена от система за противовъздушна отбрана на ниво ЕС, в която принос има Румъния като членка на НАТО.

Много ми е трудно да приема, че Австрия се възползва от инициативата “Европейски небесен щит” (European Sky Shield), въпреки че е неутрална страна, докато Румъния отделя 2,5 процента от своя БВП за отбрана“, отбеляза Чолаку.

Ето кога Нидерландия може да вдигне ветото за Шенген (видео)

Румъния може да се отдели от България за Шенген

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции