<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=206886" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Румъния може ...

Очертава се тази година да няма зима (видео)

08 Ноември 2023
0 2582

Очертава се тази година да няма зима. Причината е феноменът “Ел Ниньо”, който се завърна за първи път от седем години насам. Световната метеорологична организация (СМО) предупреди, че той ще продължава да действа до април 2024 г., което означава, че температурите ще са необичайно по-високи за този период.

Предсказанията не сгрешиха: “Ел Ниньо” се завърна след 7 години

Според организацията 2023 година е напът да стане най-топлата в историята. Досега в световната история е отбелязана като най-гореща 2016 г. Тя също беше съпътствана от изключително силен Ел Ниньо и от въздействието на затоплянето, предизвикано от изгарянето на изкопаеми горива.

Очертава се тази година да няма зима (видео)

СМО предупреждава, че има 90% вероятност естествено възникващото събитие да продължи през зимата в северното полукълбо (където се намира и България – бел.ред.). Което би означавало на практика да няма зима такава, каквато я познаваме.

Видео показва колко бързо напредва глобалното затопляне

“Ел Ниньо” представлява затопляне на повърхността на водата в източната и централната част на Тихия океан. Феноменът се свързва с екстремни метеорологични условия – от тропически циклони до обилни валежи и силни засушавания.

Феноменът вече предизвиква бедствия по целия свят, като се очаква да увеличи рисковете в нововъзникващите пазари, които са по-изложени на промени в цените на храните и енергията.

Важно е да се отбележи, че Ел Ниньо не е единственият фактор, който определя глобалните и регионалните климатични модели.

Видео: YouTube / World Meteorological Organization – WMO / El Niño – English – animation 2023

Очертава се тази година да няма зима

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции