<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=206914" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: МВР, прокурат...

Прокуратурата започва масови проверки на психиатриите у нас

08 Ноември 2023
0 221

Прокуратурата започва масови проверки на психиатриите у нас. Проверката е възложена на Главна дирекция „Национална полиция“. Като е ангажирана и Изпълнителна агенция „Медицински надзор“. Събира се информация и от всички други компетентни държавни органи, осъществяващи контролни функции върху психиатриите и тяхната дейност. Това става ясно от съобщение на Софийска градска прокуратура.

Загиналият при пожар пациент в психиатрията в Ловеч е бил вързан в продължение на часове

В него се посочва, че на 11.09.2023 г. СГП е разпоредила инспекция по реда на надзора за законност във връзка с данни за системни нарушения в лечебните заведения за стационарна психиатрична помощ. Към преписката са приложени изпратени по компетентност от Върховна административна прокуратура материали.

След събиране на първоначална информация, на 07.11.2023 г. екипи на СГП, ГДНП и ИАМН са извършили проверка на място в Държавна психиатрична болница „Св. Иван Рилски“, Държавна психиатрична болница за лечение на наркомании и алкохолизъм. Център за психично здраве „Проф. Н. Шипковенски“ ЕООД. „Център за психично здраве – София“ ЕООД. Клиника по психиатрия към УМБАЛ „Александровска“ ЕАД. Първа и Втора психиатрична клиника към МБАЛНП „Свети Наум“ ЕАД. Отделение по психиатрия към Медицински институт на МВР. Клиника по психиатрия и военна психология към „МБАЛ – София“ – ВМА.   

Прокуратурата започва масови проверки на психиатриите у нас
снимка: iStock

Защо се прави проверката?

Предмет на проверката са обстоятелства, свързани със спазване на всички нормативни изисквания за лечение на лица, за които се прилагат принудителни медицински мерки. Респективно задължително настаняване и лечение в държавните психиатрични болници, съответните клиники и отделения в териториалната компетентност на СГП. Проверяват се и обстоятелствата относно гарантирането правото на достъп до лечение на уязвима група граждани, страдащи от психични заболявания, тяхното третиране в лечебните заведения. И гарантиране спазването на човешки права и права на пациента, условията и правните гаранции, предлагани на пациентите с психични заболявания в съответствие със стандартите за добра медицинска практика при предоставяне на лечението и грижи за психично здраве.

Включително изясняване предоставя ли се в съответствие със стандартите по психиатрия дейности по психосоциална рехабилитация в лечебните заведения, в т. ч. и грижи съгласно Стандарта по психиатрия, с оглед констатациите за липса на напредък на българската държава в тази насока, направени от Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание.

Коментарът на “Господарите”

Припомняме, че на 20 октомври пациент в психиатрията в Ловеч почина след разразил се пожар. Проверка показа, че той е бил вързан в продължение на 9 часа в изолационна стая. Този случай показа, че един от най-сериозните проблеми в държавните психиатрични болници е липсата на контрол от страна на държавните институции. Болниците се финансират по методиката на историческия бюджет – остаряла система, действала преди времето на здравното осигуряване. При този бюджет няма пряка връзка между обема и качеството на извършените медицински дейности и постъпващите средства. Поради тази причина психиатриите не се проверяват от Националната здравноосигурителна каса. Изпълнителна агенция “Медицински надзор” ги проверява само при подадени жалби от пациенти, което е рядкост. Затова се надяваме, че сега Прокуратурата ще свърши работата си и ще наложи необходимия контрол.

Прокуратурата започва масови проверки на психиатриите у нас

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции