<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=206915" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Борисов каза ...

Украйна призна, че е взривила проруски депутат, организирал лагери за мъчения

08 Ноември 2023
0 386

Украйна призна, че е взривила проруски депутат, организирал лагери за мъчения, съобщи Politico. Става дума за бивш милиционер от окупирана Източна Украйна на име Михаил Филипоненко.

Той е участвал в проруското сепаратистко движение в Луганск от 2014 г. и е бил депутат в подкрепяния от Русия парламент там. Преди това той е действал като един от висшите командири в армията на така наречената Луганска народна република.

Започва нова фаза на войната в Украйна

Филипоненко е бил убит днес чрез т. нар. “кола бомба”. Сутринта на 8 ноември, когато отишъл към автомобила си, останал на място.

Военното разузнаване на Украйна веднага пое отговорност за убийството.

Разузнаването е работило съвместно с местните украински партизани, за да подготви убийството на Филипоненко. Това се казва в изявление на Главното управление на разузнаването на Министерството на отбраната на Украйна.

Украйна призна, че е взривила проруски депутат, организирал лагери за мъчения
Снимка: Главно управление на разузнаването на Министерството на отбраната на Украйна

В изявлението се твърди, че Филипоненко е участвал в организирането на лагери за изтезания в окупираните територии на Луганска област. Там военнопленници и цивилни заложници са били подлагани на нечовешки мъчения. Самият Филипоненко лично е измъчвал брутално хора.

Руски медии споделиха снимки, на които се вижда, че автомобилът на Филипоненко е премазан край пътя, а по седалките има следи от кръв.

Михаил Филипоненко е роден в Луганск и е учил в Киев. През 2014 г. обаче той се присъединява към подкрепяни от Русия наемници, които завземат властта и помагат на президента Владимир Путин и Кремъл да установят управлението си над окупираните територии на Луганск и Донецк в Източна Украйна.

Украйна удари руска корабостроителница

Военното разузнаване разкри, че украинските шпиони знаят къде в окупираните територии живеят други високопоставени сътрудници и че „всички военнопрестъпници ще бъдат наказани“.

Съобщението на украинското разузнаване завършва с призива: “Ловът продължава! Слава на Украйна!”

Украйна призна, че е взривила проруски депутат, организирал лагери за мъчения

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции