<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=206974" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Обвиняемият ...

Не допуснаха Едвин Сугарев в Сърбия, конфискуваха книгите му в Босилеград (видео)

09 Ноември 2023
0 97

По време на полицейска акция и обиск в Българския културен център в Босилеград властите конфискуваха всички книги на българския поет Едвин Сугарев, става ясно от репортаж на bTV. Сугарев не беше допуснат и в Сърбия, за да представи книгата си “Елегия за краището”.

Стигнахме до границата, бяхме държани два часа там. Колата ни беше претърсена основно, багажът ни – също. Междувременно пристигнаха и двамата консули от Ниш. Опитаха се да оправят нещата, беше им отказано. Беше отказана всякаква информация. Казаха, че такава може да бъде получена само от външното министерство на Сърбия.“, разказа Едвин Сугарев.

В крайна сметка ни връчиха един формуляр, който отказахме да подпишем. Той е чисто формален. В него пише, че не могат да ни допуснат на територията на Сърбия, като са изброени всички случаи, в които не се допускат чужди граждани там. Това е всичко.“, допълни Сугарев.

Сръбски митничари не допускат българин в Сърбия заради книга

Не допуснаха Едвин Сугарев в Сърбия, конфискуваха книгите му в Босилеград (видео)

Според него по-тревожен е случаят в Босилеград, където културният център е претърсен и са иззети всички негови книги там

„Това се случва с решение на Върховния съд във Враня по член от Наказателния кодекс на Сърбия, който предполага разпалването на национална, етническа и религиозна вражда. Това е абсолютно безпрецедентно, много срамен инцидент. Да се изземват книги в XXI век в държава, която принадлежи към Европа, е нещо немислимо.“, заяви Едвин Сугарев.

Книгата “Елегия за краището” разказва историята на българското малцинство в Сърбия и всички проблеми, които са свързани с техните граждански и политически права към момента. Тя е базирана на неговия личен опит като генерален консул на Ниш между 2016 и 2020 г.

По думите на Едвин Сугарев в книгата няма никакво разпалване на вражди, а „цялата истина, която е видял с очите си“.

Предстои консулите ни да пуснат жалба за този случай. Вероятно сръбският посланик ще бъде извикан в българското МВнР.

Не допуснаха Едвин Сугарев в Сърбия, конфискуваха книгите му в Босилеград (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции