<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=207047" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: 28 съдии са гл...

Осъдиха бивш футболист за хвърлено паве по полицаи на протестите през 2020 (видео)

09 Ноември 2023
0 255

Бившият футболист Александър Бранеков е осъден на пробация за хвърлено паве по полицейски кордон по време на протестите срещу правителството на ГЕРБ на 2 септември 2020 г., съобщава “Lex.bg”.

Това е окончателно решение на Софийския градски съд (СГС), който за втори път гледа делото. Миналата година съдът оправда Бранеков, а след това Върховният касационен съд (ВКС) отмени присъдата.

Бившият футболист на ЦСКА, “Локомотив” (София) и “Славия” беше заснет по време на протестите на 2 септември 2020 г. Той е задържан от двама полицаи до метростанция “Сердика”. Бранеков попитал защо го задържат, съобщил трите си имена и казал, че не е създавал проблеми, а е треньор по футбол на деца.

Защитата на подсъдимия отрича той да е хвърлял предмет. Аргументът е, че от записа не може да се прави категоричен извод, че става дума за паве

Бранеков е заявил, че в нито един момент по време на протеста не е имал идея за агресия и насилие. Според него името му е използвано, тъй като е разпознаваема личност с над 200 мача в българското първенство.

Бранеков беше обвинен за хулиганство с изключителна дързост или цинизъм, което се наказва с до 5 години затвор. На първа инстанция съдия Петя Топалова от Софийския районен съд го призна за виновен, но предвиди до 2 години затвор. Съдията приема, че проявата не се отличава с изключителен цинизъм или дързост. От мотивите към присъдата на СРС става ясно, че само две седмици преди случая на протестите в София Бранеков се е споразумял с прокуратурата за условна присъда от 6 месеца затвор. Това се е случило, след като е бил хванат да шофира пиян.

След това състав на СГС с председател и докладчик Вера Чочкова се съгласява с тезата на защитата. Тя приема, че от записа не може да се направи категоричен извод, за това че извършителят е Бранеков, че е хвърлил паве и че това се е случило на 2-и септември.

Коментарът на “Господарите”

От “Господарите” не одобряваме подобен тип гражданско неподчинение, тъй като едно такова хвърлено паве може да нарани както полицаите, така и протестиращите.

В същото време обаче сме фрустрирани от факта, че Бранеков е осъден за акт без пострадали, докато все още не е ясно какво се случва с полицаите, които през 2020 година пребиваха мирни протестиращи зад колоните на Министерски съвет.

Чуйте разказа на нападнат от полицаи протестиращ (РЕПОРТАЖ)

Полицаи брутално бият протестиращи в София, скрити зад колоните на Министерски съвет (видео и снимки)

Ексклузивно: Говори битата от полицаи протестираща (РЕПОРТАЖ)

Още повече, че към момента няма осъдени униформени, а един от извършителите Антон Златанов го “глобяват” като го правят шеф на “Гранична полиция”.

Един от шефовете на полицаите, били протестиращи зад колоните на МС, поема “Гранична полиция”

Няколко полицаи са с повдигнати обвинения, но от Софийска районна прокуратура (СРП) не уточняват кои са обвиняемите служители. Не е ясно и за кои точно действия те са привлечени към наказателна отговорност. Уточнено е единствено, че разследването продължава и е „взето на специален надзор“, но без да се споменава от кого.

Повод за малка радост е единствено случаят на Цветелина Цветкова, която през месец юни успя да осъди МВР. Въпреки наложеното обезщетение, не става ясно дали ще има уволнени или дали конкретни служители ще бъдат поставени под отговорност.

Малтретираното момиче от протестите срещу Борисов осъди МВР

Явно родните прокуратура и МВР продължават да действат по максимата “правосъдие за нас, бухалка за вас.”

Осъдиха бивш футболист за хвърлено паве по полицаи на протестите през 2020 (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции