<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=207292" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Инфлуенсърка...

Макрон призова Израел да спре да убива жени и бебета в Газа (видео)

11 Ноември 2023
0 159

Макрон призова Израел да спре да убива жени и бебета в Газа. Това заяви френският президент в интервю за BBC в Елисейския дворец.

“Тези бебета, тези дами, тези възрастни хора биват бомбардирани и убивани. Няма причина и няма легитимност за това. Призоваваме Израел да спре!”, категоричен е Макрон.

Макар Франция да осъжда действията на ислямистката групировка “Хамас” срещу Израел,, бомбардировките “нямат оправдание”. А еврейската държава би спечелила от прекратяването на огъня.

Израелските военни са достигнали „сърцето“ на Газа (видео)

Макрон призова Израел да спре да убива жени и бебета в Газа (видео)
Снимка: Скрийншот, видео BBC

Еманюел Макрон отказва да коментира дали е нарушено международното право, но думите му бележат промяна в позицията от държава, изразила подкрепа за “правото на Израел да се защитава”. Часове по-рано критики дойдоха и от държавния секретар на Съединените щати Антъни Блинкен.

“Няма друго решение освен хуманитарна пауза, която се превръща в прекратяване на огъня. Тя ще ни позволи да защитим… всички цивилни, които нямат нищо общо с терористите”, каза Макрон. Той има предвид консенсуса между държавите, участвали на хуманитарната конференция в Париж тази седмица.

Изпратиха писмо до Макрон с отрязан пръст в него

Френският президент уверява, че не би си позволил да коментира въпроса дали има нарушения на международното право, предвид че Израел е “партньор и приятел”. Едновременно с това лидерът изрази несъгласието си с идеята, че най-добрият начин Израел да се самозащити е “с масирана бомбардировка на Газа”.

Попитан дали страда, че други лидери (например на САЩ и Великобритания) не се присъединяват към неговите призиви за прекратяване на огъня, Макрон изрази надежда, че те ще го направят.

“Франция знае какво е тероризъм и споделя болката”, заяви френският президент.

Макрон призова Израел да спре да убива жени и бебета в Газа

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции