<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=207596" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ето как Фандъ...

Съдът реши Бургас да преброи повторно бюлетините си за общински съвет

14 Ноември 2023
0 103

Съдът реши Бургас да преброи повторно бюлетините си за общински съвет. Това е решението по жалба, внесена от лидера на партия “Средна европейска класа” Константин Бачийски, съобщи Българското национално радио (БНР).

Процентът недействителни бюлетини надмина всички очаквания

Преброяване ще има за 60 347 бюлетини от общо 335 секционни избирателни комисии. Съдът е одобрил искането за назначаване на съдебно-техническа експертиза. Тя ще бъде извършена от над 10 вещи лица, които ще броят бюлетините.

На местния вот Бачийски се яви като кандидат за кмет, издигнат от партията му “Средна европейска класа”. Но бе подкрепен и от “Продължаваме промяната”. Въпреки това той остана втори с 9.09%. Далеч зад победителя на първия тур Димитър Николов от ГЕРБ, за когото гласуваха 60.49%. От партията му има трима влизащи общински съветници. Бачийски беше и водач на листата за общински съветници. Но реши да остане депутат от “Продължаваме промяната – Демократична България”.

Въпреки това той обжалва решението на Общинската избирателна комисия (ОИК), с аргумент, че представители на формацията са станали свидетели на редица нередности. Включително на това как валидни бюлетини за неговата партия са били прехвърлени към друга партия.

Съдът реши Бургас да преброи повторно бюлетините си за общински съвет
снимка: iStock

34 гласа разлика са причината

“ОИК и заинтересованите по делото лица се противопоставихме на това. Считаме, че е недопустимо броенето на бюлетините от всички 339 секции. “Средна европейска класа” оспорват действителността на протоколите и като резултат от това съдът допусна броене на бюлетините”. Това коментира Фани Семерджиева – председател на ОИК – Бургас. По време на заседанието адвокатите на останалите общински съветници заявиха, че в жалбата не са посочени нито конкретни нарушения. Нито секционни комисии, в които евентуално са извършени. Те обясниха, че след като има видеозаснемане на преброяването е следвало жалбоподателят да бъде по-конкретен. От своя страна адвокатът на жалбоподателя – Богдан Йорданов, обясни, че съдебната практика в страната показва, че и друг път съдилища са разрешавали повторно преброяване на бюлетини и посочи като пример изборите от 2019 г. и решението на плевенския съд.

“Ние търсим обективната истина и ако има възможност да бъде защитен максимално интересът на СЕК, ние ще го направим с допустимите процесуални средства. Става дума за 34 гласа разлика, които биха могли да променят доста неща в съотношението в общинския съвет. Това е в интерес на избирателите”, коментира той.

Според адвоката на общинската избирателна комисия и на част от заинтересованите страни, Георги Михов, определението на съда за преразглеждане на бюлетините установява нова практика. “Аз лично не подкрепям тази практика, защото води до допълнително разколебаване и до несигурност в изборния резултат”, заяви той.

Коментарът на “Господарите”

Никак не сме изненадани, че Административният съд в Бургас е разпоредил повторно преброяване. Все пак тези местни избори ще бъдат запомнени с успеха на “хартиената мафия” да надделее и да премахне машинното гласуване, дори и само на първи тур. Бяхме свидетели на безцеремонно надраскване, омазване, надписване, допълване, обръщане на гласове и какво ли още не. Не се съмняваме, че е възможно вотът в Бургас да се обърне напълно. Ще продължим да следим темата и нейното развитие. Ако се докаже, че там са объркани протоколите, то не ни се мисли за всички останали в цяла България…

Член на СИК: „Да не влезем пак в Господари на ефира!“ (видео)

Хартиената демокрация (видео)

Кметът на Тервел: Отивам в изборната секция, че се правят на интересни (видео)

Кмет отново се намесва в броенето на бюлетини (видео) 

Съдът реши Бургас да преброи повторно бюлетините си за общински съвет

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции