<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=20761" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Министерски гаф, свързан с историята на България

13 Февруари 2016
0 6288

Министърът на туризма Николина Ангелкова откри най-мащабния туристически форум в България, днес. Събитието в столичния Интер Експо Център обаче не мина без гафове. На официалната страница на министерството във Фейсбук се появи снимка, на която Ангелкова позира пред възстановка на посрещането на ослепените самуилови войници на фона на снимка на крепостта Траянови врата.

 

Така се създаде впечатление, че възстановката внушава, че битката при Траянови врата е загубена, а армията на Самуил е ослепена там.

 

Битката при Траянови врата е най-голямото поражение, което византийският император Василий II претърпява в походите си за покоряване на България.

 

Беласишката битка пък е известна още като битката при Ключ и е с тежки последици за нас. Тя е кулминация на двубоя между българския цар Самуил и византийския император Василий II. 

 

В съобщение до медиите от министерството на Ангелкова, обясниха, че такова внушение няма и гафът, се е получил случайно.

 

Министърът традиционно посещава голяма част от щандовете на изложителите. Пред щанда на община Костенец, която се представя с визия на крепостта Траянови врата, ученици от училище СОУ „Св. Климент Охридски“ разиграват етюд със сюжет за ослепените войници на цар Самуил, обясняват от министерството на туризма. Точно тогава Ангелкова си прави и злощастната снимка.

 

Обянение, защо тя после е качена в официалната страница на министерството във Фейсбук – няма.

 

Макар бързо изтрити, снимките се появиха във Фейсбук в други фейсбук страници с коментари от недоволни граждани.

 

"Тя позира пред крайно нелепа възстановка на посрещането на ослепените самуилови войници на фона битката при Траянови врата.

 

"Министър Николинка не знае, че при Траянови врата българите нанасят най-тежкото поражение на византийската армия, а войниците са ослепени 28 години по-късно при Беласишката битка. Министър Николинка не познава българската история и е нелепа", написаха възмутени граждани във Фейсбук.

 

"Министерство на туризма изтри тази снимка след като ги заляха с подигравки, но глупостта е неунищожима", гласяха други коментари.

""

От министерството на туризма излязоха и с официално съобщение по случая, публикуваме части от текста без редакция.

"Опровержение на Министерството на туризма във връзка с публикувана информация на 13 февруари …

13 февруари 2016 г.

 

По време на откриването на 33-то издание на едно от най-големите международни туристически изложения в България – Ваканция и Спа Експо, министърът на туризма традиционно посещава голяма част от щандовете на изложителите. За информация – тази година участниците са над 400 и те са както представители на общини и туристическия бизнес, така и на други държави. Всеки от тях има пълна свобода за представяне на собствения си продукт, дестинация, страна и т.н., в това число чрез неговата визия и съпътстващи събития (анимация). 

 

Цитираната снимка е направена пред щанда на община Костенец. Като основна туристическа атракция на нейната територия, те са заложили на визия на крепостта Траянови врата. Като допълнително събитие, за привличане на повече хора към щанда им, в определени часове са се разигравали и постановки, подготвени от учениците от местното училище (СОУ „Климент Охридски“). В момента на посещението на министър Ангелкова на техния щанд се разиграва именно такъв етюд със сюжет ослепените войници на цар Самуил. Както на всеки друг щанд, така и на този, министърът на туризма се спира, за да поздрави участниците и да им пожелае успех в хода на изложението. В този момент е направена и снимката.

 

Организатор на проявата е ПРИМ ЕКСПО, а Министерството на туризма участва в изложението със собствен щанд от 150 кв. м. Министерството не носи отговорност за останалите щандове, тяхната визия и анимация. Всички други интерпретации не отговарят на истината и целят единствено целенасочена манипулация." 

 

 

 

""

 

""

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции