<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=207650" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Путин помилв...

Пропагандната машина на Русия – журналист е взел стотици хиляди евро от руски олигарх

14 Ноември 2023
0 128

Пропагандната машина на Русия – журналист е взел стотици хиляди евро от руски олигарх. Става дума за награждавания германски журналист Хюберт Зибел, който често гостува по телевизии и медии като добър познавач на режима на Владимир Путин. Той е приел около 700 хил. долара от подставена компания, свързана със “стоманения” магнат Алексей Мордашов, пише Дневник.

Пропагандната машина на Русия &#8211; журналист е взел стотици хиляди евро от руски олигарх
Снимка: Алексей Мордашов/Kremlin.ru

Зибел е известен от години с необичайния си достъп до руския президент, поради което е автор на книга бестселър и на награден документален филм за руския президент. Но се оказва, че книгата е финансирана през посредник от руски олигарх. Пореден пример колко широко се е разпростряла и колко развита е пропагандната машина на Русия в чужбина. Това се казва в една от публикациите в пакет на Международния консорциум на разследващите журналисти. Наречена е Cyprus Confidential. Участват Paper Trail Media и 67 медийни партньори по света, които тази вечер публикуваха на челно място първите разкрития.

Пропагандната машина на Русия &#8211; журналист е взел стотици хиляди евро от руски олигарх

Данните са от анализ на 3.6 милиона “изтекли документи”. Те показват как въпреки санкциите на островната държава от ЕС са полагани усилия, включително от гиганта за финансови услуги PwC, да се помага на руските богаташи и служби да продължат да работят там. Не само Русия, но и режимът в Сирия е опитал тайно да се сдобие чрез кипърски посредник със санкционирано оборудване за петролния сектор. И то в разгара на гражданската война там.

Разследват един от най-богатите в света за сделки с руски олигарси

Пропагандната машина на Русия – журналист е взел стотици хиляди евро от руски олигарх

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции