<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=207697" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: МВР изготвя н...

Прокуратурата най-накрая проверява как гласовете на 28 съдии се оказаха 200 при избора на Висш съдебен съвет

15 Ноември 2023
0 233

Прокуратурата най-накрая проверява как гласовете на 28 съдии се оказаха 200 при избора на Висш съдебен съвет. По информация на “Дневник” става ясно, че от Софийската градска прокуратура (СГП) са образували преписка по сигнала на Антикорупционния фонд (АКФ) от лятото.

През юли неправителствената организация сезира прокуратурата с твърдения за нарушения при избора на шестима съдии за членове на съдийската квота във Висшия съдебен съвет. Гласуването се проведе през юни 2022 г.

АКФ трърди, че при вота е бил осъществен неправомерен достъп до системата от неоправомощено лице. Както и че са били използвани чужди данни за достъп при упражняване на активно избирателно право. И така гласовете на 28 съдии магически са станали 200.

28 съдии са гласували като за 200: Как фалшифицираха изборите за членове на ВСС

Манипулирането на изборите изглежда още по-вероятно след като двама съдии изпратиха запитване до Министерството на правосъдието по Закона за достъп до обществена информация.

Запитването е за това колко души са влезли в сградата на ВАС в последния уикенд на юни 2022 г. Тогава магистратите трябваше да изберат 11 членове на бъдещия съдебен съвет. Това можеше да стане и през електронна система.

През януари тази година в рамките на дело срещу избраните съдии стана известно, че въпросният уикенд от компютри във ВАС са били подадени над 200 гласа. По всяка вероятност това е станало и от един и същ компютър. Тъй като гласовете са подавани през няколко минути по едно и също време на деня.

“Бетониране на съдебната номенклатура”. Какви въпроси провокира вотът на съдиите за ВСС

От предоставената информация се разбира, че общо за двата дни в сградата на съда се влезли 28 съдии – 13 в събота, 25 юни, и 15 – в неделя, 26 юни 2022 г.

Прокуратурата най-накрая проверява как гласовете на 28 съдии се оказаха 200 при избора на Висш съдебен съвет

Тоест можем да направим простата сметка, че няма как 28 човека да подадат 200 гласа.

На последните съдийски избори за членове на съдебния съвет се превърна в тенденция председатели на съдилища масово да изземват от съдиите персоналните им талони с кодове и пароли за достъп до системата за гласуване. Това се правеше, за да гарантират, че вотът ще е за “правилните хора”.

Така и след избора от юни 2022 г. всички избрани, се оказаха председатели на съдилища.

В сградата на ВАС в тези изборни дни са били както председателят на съда Георги Чолаков (в събота), така и председателката на петчленния състав, който по-късно се произнася, че изборите са законни – Татяна Хинова. Тя е била в съда и в събота, и в неделя и следва да е наясно със случилото се там.

Припомняме, че заради изнесената информация от Българския хелзинкски комитет (БХК) поискаха оставката на председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков. А заедно с него – и на членове на съдебния съвет.

Кукловодите на корупцията в България и техните слуги-джуджета

“Допускането на тази агресия спрямо върховенството на закона налагат отговорните за него да напуснат съдебната система. Те не могат да я очистят от злосторници. Но могат да я очистят от себе си – малкото постижимо добро пред лицето на този позор.” Това пишат в позиция от Българския хелзинкски комитет.

“Моралните оценки и възмущението са малкият проблем. Същественият проблем е, че изнесените факти недвусмислено говорят за извършени сериозни нарушения. И то от хора, които са овластени и задължени да надзирават върховенството на закона и да гарантират справедливост. В обрисувания от медии и неправителствени организации сюжет прозира дълбокото опорочаване на съдебната система, срещу чиято реформа се съпротивляват кукловодите на корупцията в България и техните слуги-джуджета вече десетилетия наред”. Това допълват от БХК.

Прокуратурата най-накрая проверява как гласовете на 28 съдии се оказаха 200 при избора на Висш съдебен съвет

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции