<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=207778" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Украински оф...

Брюксел прие намаляване на метановите емисии в нефтения и газовия сектор

15 Ноември 2023
0 87

Брюксел прие намаляване на метановите емисии в нефтения и газовия сектор. Европейският съюз постигна сделка относно закон за налагане на ограничения за емисиите на метан върху вноса на петрол и газ в Европа от 2030 г. По този начин се оказва натиск върху международните доставчици да намалят изтичането на газ с мощен парников ефект, пише NOVA.

Метанът е втората най-голяма причина за изменението на климата след въглеродния диоксид и в краткосрочен план има много по-голям затоплящ ефект. Бързото намаляване на емисиите на метан през това десетилетие е от решаващо значение, ако светът иска да избегне тежки промени в климата, припомня Reuters.

Готвят “метанови ограничения” за вноса на природен газ в Европа

Брюксел прие намаляване на метановите емисии в нефтения и газовия сектор
Снимка: iStock

След разговори преговарящите от държавите членки на ЕС и ЕП се съгласиха да наложат „максимални стойности на интензитета на метан” до 2030 г. на производителите в чужбина, изнасящи изкопаеми горива за Европа. Това се посочва в изявление на Съвета на ЕС.

Правилата за внос вероятно ще засегнат основните доставчици на газ, включително САЩ, Алжир и Русия. Москва намали доставките за Европа миналата година. Оттогава беше заменена от Норвегия като най-голям доставчик на газ по тръбопроводи в Европа с най-нисък интензитет на метан в света.

Метанът изтича в атмосферата чрез течове от тръбопроводи и инфраструктура на петролни и газови находища. Предстои законът да бъде представен на Европейския парламент и страните от ЕС за окончателно одобрение. Тази стъпка обикновено е формалност, която преминава през предварително договорени сделки.

В краткосрочен план метанът има по-силен ефект на затопляне на планетата от CO2, но и напуска атмосферата по-бързо.

Учените казват, че бързото намаляване на емисиите на метан е от решаващо значение през това десетилетие. Ако светът иска да ограничи глобалното затопляне до 1.5 градуса по Целзий, трябва да го направи. Така ще се избегнат най-опустошителните последици.

Брюксел прие намаляване на метановите емисии в нефтения и газовия сектор

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции