<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=207786" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Изкуствен ин...

Речникът на Кеймбридж избра дума на годината и я свърза с изкуствения интелект (видео)

16 Ноември 2023
0 175

„Халюцинирам“ e думата на годината за 2023 г. според речника на Кеймбридж. Думата има и допълнително значение, обвързано с изкуствения интелект (ИИ), информира bTV.

Екипът от лингвисти избира глагола „халюцинирам“ за своя дума за 2023 г., защото смята, че новото значение, което придобива през последната година, очертава едно от притесненията, които хоратa имат за ИИ.

Според изявлението на специалистите в контекста на ИИ технологиите глаголът може да се използва и в смисъла на „произвеждане на невярна информация“.

Речникът на Кеймбридж избра дума на годината и я свърза с изкуствения интелект (видео)
източник: istockphoto

Изкуствен интелект изобрази айсберги 10 000 пъти по-бързо от художник

„Халюцинирам“ е спечелила в оспорвана битка с други думи. Те също са носили допълнително значение в светлината на бума, който преживява изкуствения интелект.

Инструментите за изкуствен интелект, особено тези, които използват големи езикови модели, са доказали, че могат да генерират правдоподобна проза, например. Те често го правят обаче, използвайки неверни, подвеждащи или измислени „факти“. Тези факти могат да бъдат поставени в кавички, защото са „халюцинирани“ уверено и звучат правдоподобно.

Уендалин Никълс, мениджър по издателската дейност на речника на Кеймбридж, подчерта при обявяването на думата, че фактът, че изкуственият интелект може да „халюцинира“, ни напомня, че при използването на тези инструменти хората трябва да използват критично мислене.

Речникът на Кеймбридж избра дума на годината и я свърза с изкуствения интелект (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции