<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=207826" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Руската проп...

Добавиха някой-друг милиард към предвидените заплати за чиновниците

16 Ноември 2023
0 318

Добавиха някой-друг милиард към предвидените заплати за чиновниците. Само за четири месеца сметките на финансовото министерство за очакваните разходи за възнаграждения през 2024 г. се влошиха с 1,5 млрд. лв.

Оказва се, че разходите за персонал доходина ще достигнат ниво от 18,1 млрд. лв., коментира “Сега”. Това е много над първоначално планираното.

Резкият скок в разходите за персонал започна още през 2022 г. Тогава служебният министър на финансите Росица Велкова изрично предупреди, че на годишна база ръстът започва да става много голям. За сравнение разходите за персонал в края на 2021 г. възлизаха на 13,1 млрд. лв.

Открехнаха вратата на хазната – за какво ще има пари и за какво не в Бюджет 2024 (видео)

Рзходите за заплати са един от показателите с голям ръст в проектобюджет 2024 и с много голямо неизпълнение в посока нагоре в бюджет 2023. 

Добавиха някой-друг милиард към предвидените заплати за чиновниците

Кабинетът през юни очакваше разходите за заплати и осигуровки по консолидираната фискална програма (КФП) – тоест, с включени бюджети на общините, да достигнат 15,7 млрд. лв. през 2023 г. За 2024 г. финансовото министерство прогнозира ръст от близо 900 млн. лв. до 16,58 млрд. лв.

Тези планове се разминаха драстично с реалното изпълнение за 2023 г. От мотивите към проектобюджет 2024 става ясно, че разходите по това перо ще надхвърлят 16,7 млрд. лв. още през 2023 г.

За 2024 г. прогнозата за очаквани разходи за персонал вече е 18,1 млрд. лв. 

От мотивите на проектобюджет 2024 не става ясно на какво се дължи това преизпълнение на разходите в частта заплати и осигуровки на чиновниците. Този пасаж от анализа за изпълнението на КФП е претупан. От него не става ясно на какво се дължи темпът на нарастване.

И все пак скок на заплатите в МВР ще има

Преизпълнението вероятно е свързано с гласуваните извънредно разходи за заплати в отделни системи като МВР при приемането на бюджета. 

Пренебрагвайки изпреварващия ръст на тези разходи, финансовото министерство предлага щедра политика за доходите и през 2024 г. Предвидени са 375 млн. лв. за преодоляване на диспропорции в заплатите между отделните министерства и общини, като парите трябва да се разпределят по одобрена от МС методика. Предвидени са увеличения на заплатите и при други длъжности, като изборните длъжности и заетите в системата на съдебната власт. 

Добавиха някой-друг милиард към предвидените заплати за чиновниците

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции