<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=207840" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Депутатите г...

Депутатите решиха: Дерогацията за руски петрол остава (видео)

16 Ноември 2023
0 88

След днешните тежки обсъждания в Народното събрание депутатите отхвърлиха на първо четене законопроекта, предвиждащ отпадане на дерогацията за руски петрол в срок от три дни.

Предложеният Закон за изменение на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна, е с вносител народният представител Делян Добрев от ГЕРБ-СДС. 

В мотивите към законопроекта се посочва, че запазването на действието на дерогацията не е необходимо. С промените в закона се предлага в тридневен срок от обнародването му Министерският съвет да отмени дерогацията. 

Депутатите решиха: Дерогацията за руски петрол остава (видео)
Снимка: Владимир Шоков/БТА

Има реален риск от повишаване на цените, ако дерогацията за руски петрол падне преди 1 март (видео)

Текстовете в закона предвиждат от отмяната на дерогацията по ал. 1 „Лукойл Нефтохим Бургас” АД изцяло да преработва петрол с неруски произход, а Агенция „Митници” да следи за изпълнение на задължението. 

Контра-предложението на ПП-ДБ е тя да остане до края на годината или до първи март 2024, за да се избегне нарушаване на оперативната дейност на „Лукойл” и покачване на пазарната цена на горивата у нас.

Депутатите решиха: Дерогацията за руски петрол остава (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции