<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=20791" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

"Витоша ски" лъжат, че няма резервни части за лифтовете

17 Февруари 2016
0 1910

След аварията, при която дете падна от Симеоновския лифт, председателят на Българската федерация по ски Цеко Минев заяви, че тъй като лифтът, производство на австрийската „Допелмайр“, е твърде стар, за него няма части.

 

БАЩА С ГНЕВНО ПИСМО КЪМ "ВИТОША СКИ" ЗАРАДИ ИНЦИДЕНТ С ДЕТЕТО МУ

 

В АЛПИТЕ РАБОТЯТ И ПО-СТАРИ ЛИФТОВЕ БЕЗ ПРОБЛЕМ?

 

Това обаче се оказа далеч от истината, защото производителят им – австрийската Doppelmayr, заяви, че резервни части за старите модели се произвеждат и сега.

„Вие в момента можете ли да си купите Трабант или Вартбург – не можете. Не се произвежда. А тези лифтове са точно от тогава, откогато са се произвеждал само такива коли. В момента се произвеждат Мерцедеси, Аудита, други коли. Нали разбирате – няма резервни части за тези лифтове”, каза Минев, който е съсобственик на Първа инвестиционна банка и главен двигател на ски проектите на Пирин и Витоша.

 

От производителя Doppelmayr обаче опровергаха твърденията на Минев. И в момента се произвеждат резервни части за старите модели лифтове, така че лифт, произведен през 1983 г. (когато е построен Симеоновският лифт), може да се поддържа в перфектна форма, коментира мениджърът на компанията Михаел Битерл пред bTV.

 

Въпреки милионите си километри всяка една от тези кабинки, както и цялото съоръжение може да бъде като ново, в перфектна форма, увериха от фирмата производител.

 

Лифтът „Академика” е построен през същата година и също е на Doppelmayr.

 

Аналогична е и ситуацията при Романския лифт, който е спрян от години, макар че собственикът имаше възможност дори да го подмени с чисто нов. Той е построен през 1968 г. и е произведен от френската фирма POMA. Тя продължава да съществува и да произвежда лифтове и части и до ден днешен.

 

Неотдавна от „Витоша ски“ оправдаха бездействието си по ремонта на Романския лифт с твърде скъпи резервни части. „За Романския ни бе отказано да ни направят хващачи, знаете тази година за Драгалевския лифт поръчахме 20 хващача за невероятната сума от 40 хиляди лева. И срокът за доставка е 15 седмица, поради тази причина драгалевският в момента не работи”, заяви мениджърът на „Витоша ски“ Радослав Пеев.

 

От френската компания обаче категорично отрекоха пред bTV да са им поръчвани резервни части за Романския лифт. Французите са информирани за съдбата на лифта и са наясно, че той не работи от 4 години. POMA заявиха, че никой не се е свързвал с тях за резервни части за съоръжението.

 

Екоминистерството върна и плана за управление на Витоша за корекции

 

След като върна за корекции новия проекто-план за управление на национален парк „Пирин“, екоминистерството (МОСВ) върна и проекта за план на природен парк „Витоша“. Това обяви министър Ивелина Василева пред bTV. И двата проекта са дело на фирма „Пролес инженеринг“, и двата свалят забраните за ново ски строителство за огромни територии от двата парка.

 

„Върнахме за редактиране и доработка новия план за управление на Витоша. В него бяха предвидени на около 40 процента от територията на парка да се развиват дейности, свързани със ски спорта“, обяви Василева. Тя подчерта, че предложението не е обосновано и в документа трябва да се прецизират зоните за развитие на ски туризъм.

 

„Законът позволява развитието на ски туризъм, но трябва да са ясни зоните и режимите”, подчерта тя.

 

В същото време в плана няма конкретни идеи и планове за строителство на ски зони – един огромен „празен чек“ за „Витоша ски“ и Цеко Минев, както коментираха от природозащитните организации.

 

Планът за Пирин пък бе върнат, тъй като нарушава едно от основните задания на обществената поръчка, по която се прави – да се съобрази с изискванията на ЮНЕСКО за парка, тъй като той е обект на световното природно наследство под опеката на организацията.

 

„Трябва да се съобразяваме изцяло с изискванията на ЮНЕСКО за Национален парк „Пирин”, допълни Василева. Там е забранено развитието на ски спорта с изключение на двете буферни зони (където са ски зоните Банско и Добринище, б.р.). „Там е позволено, но трябва да се минат процедурите за оценка на въздействието върху околната среда. На нито една друга територия не могат да се изграждат такива”, поясни екоминистърът.

 

Василева допълни, че е необходимо да се полагат усилия за модернизация на лифтовите съоръжения. „Трябва да има отговорно отношение към извършваните дейности, да се спазват правилата и законите”, добави тя.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции