<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=208066" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Стоянов отка...

Тол камерите ще могат да снимат и за превишена скорост

17 Ноември 2023
0 691

Тол камерите ще могат да снимат и за превишена скорост. Това каза пред журналисти директорът на Националното тол управление Георги Темелков. Това става възможно благодарение на специално разработен софтуер.

Той обаче още не е сертифициран от Българския институт по метрология. Това означава, че глоби за засечените от тях подобни нарушения не могат да бъдат налагани, информира Дневник.

Националното тол управление разполага с 50 мобилни и 295 стационарни камери, използването на които би повишило сериозно контрола върху скоростта. За сравнение – “Пътна полиция” разчита на малко над 200 подвижни и неподвижни устройства за контрол на скоростта.

Тол камерите ще могат да снимат и за превишена скорост
Снимка: iStock

В момента основната функция на камерите на тол системата е да следят дали собствениците и ползвателите на моторни превозни средства са заплатили за ползване на републиканските пътища. Освен това може да се следи и дали по пътищата не се движи техника, която няма право да ги използва.

Системата на Националното тол управление следи още трафика, задръстванията по граничните пунктове и натоварването на осите на всяко моторно превозно средство. Софтуерът помага и с информация за зимното почистване на пътищата.

Отчетено беше, че приходите от тол такси от 13 май 2020 година до днес са близо 696.5 млн. лв. Очакванията са до края на годината сумата да достигне 800 млн. лв. Това е доста под очакванията, тъй като при въвеждането на тол системата се очакваше тя да генерира приходи на стойност между 800 млн. лв. и 1 млрд. лв. на година.

Бизнесмен получи глоба от 121 хиляди евро за превишена скорост

Тол камерите ще могат да снимат и за превишена скорост

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции